Afbeelding
Pixabay

Helft van werkgevers moet definitieve berekening tweede NOW-steun aanvragen

3 maart 2022 om 08:31 Zakelijk

LEUSDEN Met nog een maand tot de deadline moet nog 47 procent van de werkgevers in de regio Amersfoort de definitieve berekening voor de tweede periode NOW aanvragen, meldt uitkeringsinstantie UWV. Zij hebben nog tot en met donderdag 31 maart om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. UWV gaat ze daar deze maand nadrukkelijk op wijzen door extra communicatiemiddelen in te zetten. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot.

In de tweede periode NOW, die liep van juni tot en met september 2020, werd aan ruim 63.500 werkgevers een voorschot toegekend, in totaal een bedrag van 4,3 miljard euro. Deze werkgevers hadden samen 1,3 miljoen werknemers in dienst. Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de tweede NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering. Werkgevers moeten uiterlijk 31 maart zelf een aanvraag indienen voor die definitieve berekening en het feitelijke omzetverlies doorgeven.

Van de 1280 NOW-ontvangers in de regio Amersfoort hebben er inmiddels 682 (53 procent) hun aanvraag voor de definitieve berekening ingediend, 598 werkgevers (47 procent) moeten dat dus nog doen. Dat zijn er naar verhouding iets minder dan landelijk. Landelijk waren er ruim 63.500 werkgevers die een voorschot hebben ontvangen. Daarvan heeft inmiddels bijna 49 procent (31.000 werkgevers) de definitieve berekening aangevraagd, ruim 51 procent (32.500 werkgevers) moet dat nog doen. Wanneer een werkgever die aanvraag niet indient kan UWV geen definitieve berekening maken en wordt de tegemoetkoming bepaald op nul euro. Het volledige voorschot moet dan terugbetaald worden.

,,Uit onderzoek blijkt gelukkig dat bijna alle werkgevers inmiddels weten dat ze die aanvraag moeten doen en dat ze daar vaak ook al mee bezig zijn”, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. ,,Toch moet ruim een kwart van de werkgevers nog beginnen. We raden hen aan daar nu echt mee aan de slag te gaan, want het kost vaak toch wel wat tijd om alle informatie te verzamelen en aan te leveren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie