Op 18 juni kunnen geïnteresseerden zich oriënteren tijdens de inspiratiedag bij Valleilaan Uitvaartzorg.
Op 18 juni kunnen geïnteresseerden zich oriënteren tijdens de inspiratiedag bij Valleilaan Uitvaartzorg. Funus Uitvaartzorg
Vakvrouwen in Beeld

Reina Loots van Valleilaan Uitvaartzorg: ‘Denk vooraf na over je uitvaart’

Zakelijk

LEUSDEN Op 18 juni is er bij Valleilaan Uitvaartzorg een inspiratiedag. Het is heel natuurlijk om te denken ‘daar ga ik niet naartoe’. Reina Loots kijkt er heel anders tegenaan. ,,Mensen zouden zich er meer van bewust kunnen worden welke impact de dood en rouw op je leven hebben.”

Peter Pos

,,Wij westerlingen zijn vrij koel en lachen alles weg’’, zo begint Reina Loots, al 23 jaar uitvaartverzorger in Leusden, haar verhaal. ,,Praten over je dood en de uitvaart blijft voor veel mensen lastig, iets wat we van ons afschuiven. Maar geloof me, rouwverwerking doet veel met je. Je kunt veel makkelijker over een uitvaart praten als je er niet voor staat, dan wanneer het je onvoorbereid overkomt. Veel mensen hebben wel een uitvaartverzekering, maar hebben geen idee waarvoor ze verzekerd zijn of weten wat een uitvaart ongeveer kost. Bij elke uitvaart streef ik ernaar om de persoon te laten zien zoals degene was en waar hij/zij voor stond.”

,,Een mooie uitvaart is wanneer je iemands leven tot recht kan laten komen. Dan respecteer je de wensen van de overledene en beleven de nabestaanden het afscheid als mooi. Dat geeft de nabestaanden maar ook mij heel veel voldoening. Een persoonlijk, respectvol en liefdevol afscheid.”

Je kunt veel makkelijker over een uitvaart praten als je er niet voor staat, dan wanneer het je onvoorbereid overkomt

KOETS MET PAARDEN ,,De laatste jaren is er steeds meer vraag naar duurzame en milieubewuste uitvaarten. Op de inspiratiedag laten we zien wat er zoal mogelijk is. Opbaren op gras, wades, een rouwbakfiets of een koets met paarden, zelfs duurzaam cremeren kan tegenwoordig. Daarom adviseer ik: Waarom zou je je niet vooraf oriënteren? Bedenk vooraf hoe jij wil dat je uitvaart eruit ziet. In al die jaren dat ik dit mooie werk doe, heb ik regelmatig meegemaakt dat er onzekerheid was. ‘Wilde mama nou gecremeerd of begraven worden?’ Soms zeggen mensen zelfs: ‘Cremeer me maar, want er komt toch niemand naar het graf’.”

DIEPSTE EMOTIE EN VERDRIET ,,Vaak is dat een persoonlijk gevoel en willen de nabestaanden dat juist wel. Het is mijn taak om daarin een advies, een lijn te brengen voor de nabestaanden. Ik reik mensen handvatten, ideeën aan wat in mijn ogen past bij hun uitvaart. Vaak bellen mensen pas in hun diepste emotie en verdriet een uitvaartverzorger, iemand die ze vaak niet kennen, of alleen van horen of zeggen. In korte tijd moet er dan veel geregeld worden en is het heel belangrijk dat er op de dag zelf niets fout gaat. De mensen waarmee ik samenwerk noemen me vaak een perfectionist, ik let op details, want alles moet kloppen. Elk afscheid weer. Als dit routine gaat worden, dan moet je ermee stoppen. Zo sta ik erin.”

,,Uitvaartcentrum Valleilaan is kleinschalig en laagdrempelig’’, zegt Loots tot besluit. ,,Kom gewoon eens een keer binnen kijken voor informatie en een kennismaking. Wacht alsjeblieft niet tot het moment dat het écht nodig is.”

Valleilaan Uitvaartzorg
Valleilaan 2
3831 WE Leusden
tel. 033-4944844
www.valleilaanuitvaartzorg.nl

Deze advertorial maakt onderdeel uit van onze speciale uitgave Vakvrouwen in Beeld. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van de Leusder Krant.nl? Neem dan contact op met Arnout Wagemans (06-55780473, a.wagemans@bdu.nl) of Linde Meijerink (0342-494258 l.meijerink@bdu.nl).

advertentie
advertentie