Almaz Yohannes helpt al 20 jaar statushouders.
Almaz Yohannes helpt al 20 jaar statushouders. Arnoud J Spaaij
Advertorial

Vrijwilligers geven in Leusden hulp aan statushouders

19 januari 2023 om 14:09 Zakelijk

Arnoud J Spaaij

LEUSDEN Stichting Integratie Werk helpt statushouders op weg in Amersfoort en Leusden bij het vinden van een woning, biedt taallessen en begeleiding richting vrijwilligerswerk en betaald werk. Almaz Yohannes helpt al 20 jaar anderen bij het inburgeren en vertelt erover.

„Ons doel is dat een statushouder zich zelfstandig kan redden,“ vat Almaz Yohannes samen. Yohannes is trainer, huisvestingsbegeleidster en maatschappelijk begeleidster. „We zoeken nu vrijwilligers die ons kunnen ondersteunen bij maatschappelijke begeleiding. Aanmelden bij de huisarts, tandarts en helpen met de post, dat soort taken horen hierbij. Met name in Leusden is daaraan behoefte.“

Veel procedures lopen langer, ook al wonen ze inmiddels zelfstandig, en de regels zijn niet allemaal even gemakkelijk

Mensen die als vluchteling in Nederland komen en statushouder worden krijgen via het COA geen huisvesting. „Wij begeleiden ze met huisvesting en inburgering”, legt Yohannes uit. „Bij het eerste kennismakingsgesprek kom je snel achter de situatie. Er zijn ook mensen die zich heel goed gelijk al zelf redden. De meesten zijn echter niet op de hoogte van de regels en gebruiken. Ik meld mensen aan bij de WSL en ga ook mee bij een bezichtiging van een huis. Indien er kinderen zijn, help ik de ouders bij het zoeken naar een geschikte school. Bij Integratie Werk volgen ze ook taalles.” Door haar enorme ervaring laat Yohannes doorgaans het inburgeringsproces vlot verlopen. „Het is soms even zoeken met de diverse talen. Ik maak wel gebruik van oud klanten die reeds ingeburgerd zijn. Dan vraag ik ze of ze me met het tolken kunnen helpen. Al los ik het ook wel eens op met handen en voeten hoor,” zegt ze met een lach.

In Leusden heeft Yohannes inmiddels al veel statushouders op weg geholpen. „Ik blijf vaak nog langer in contact met ze. Veel procedures lopen langer, ook al wonen ze inmiddels zelfstandig, en de regels zijn niet allemaal even gemakkelijk. En wat ook heel fijn is dat veel buren een warm welkom bieden. Dat zie ik vaak al bij het aanvaarden van een woning dan mogen de statushouders soms spullen voor niets overnemen van de vorige bewoners.”

Informatie voor vrijwilligers: www.integratiewerk.nl of via Bianca van Winden (tel. 033-4619520, bvanwinden@integratiewerk.nl).

Deze advertorial wordt u aangeboden door de Stichting Integratie Werk en gemeente Leusden. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van de Leusder Krant.nl? Neem dan contact op met Arnout Wagemans (06-55780473, a.wagemans@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie