Mr. Guido van der Brug geeft op donderdag 6 april een gratis lezing over erfrecht.
Mr. Guido van der Brug geeft op donderdag 6 april een gratis lezing over erfrecht. BBNotarissen
De Specialist

Oma’s erfenis en het risico van erven

15 maart 2023 om 19:00 Zakelijk

REGIO ,,Dat het zijn van erfgenaam ook risico’s met zich meebrengt, bleek onlangs ook bij een rechtszaak in het zuiden van het land”, vertelt notaris Guido van der Brug. ,,Oma had in haar testament haar kinderen onterfd en haar kleinzoon benoemd tot erfgenaam. Na onderzoek besloot de kleinzoon de erfenis zonder voorbehoud te aanvaarden. Toen bleek er een onverwachte schuld van 700.00 euro te zijn, waardoor de kleinzoon zijn woning dreigde kwijt te raken.”

,,Indien je te horen krijgt dat je erfgenaam bent zijn er drie mogelijkheden: je kunt de erfenis verwerpen, dan krijg je niets, ook geen schulden. Je kunt de erfenis zuiver aanvaarden: dan erf je alles, de bezittingen maar ook de schulden. En je kunt een erfenis beneficiair aanvaarden: dan ben je wel erfgenaam, maar als dan blijkt dat er sprake is van een negatief saldo dan kan je daarvoor niet met je privévermogen aangesproken worden.”  

RECHTBANK

,,Beneficiair aanvaarden (en verwerpen) doe je met een verklaring bij de rechtbank. Daar zijn wat kosten mee gemoeid en er hoort een (meestal) lichte administratieve procedure bij. Om die laatste twee redenen kiezen erfgenamen er vaak voor om, niet beneficiair, maar gewoon zuiver te aanvaarden. Met name als ze denken dat de nalatenschap toch positief zal zijn. Vermoedelijk is het in deze zaak ook zo gegaan. De kleinzoon had de accountant van oma geraadpleegd en in de aangifte inkomstenbelastingstonden geen schulden. Ook van de notaris hoorde de kleinzoon niet van (mogelijke) schulden.”

,,Ook zijn vader en tante, de twee kinderen van oma, wisten niet van schulden. Kortom, de kleinzoon dacht dat er geen risico was en besloot zuiver te aanvaarden. Toen bleek er echter wel een schuld van oma te zijn. Namelijk een schuld van oma aan haar twee kinderen van 700.000 euro, ontstaan door het langstlevende testament van opa. Bij diens erfenis had oma alles gekregen en was aan de zoon en dochter hun erfdeel schuldig gebleven. Dergelijke erfenisschulden zijn gedefiscaliseerd (onzichtbaar) in de aangifte inkomstenbelasting. Vandaar dat de accountant van niets wist. Oma had er ook nooit iemand over verteld. Gelukkig had Gerechtshof Den Bosch begrip voor de situatie en stond het de kleinzoon toe alsnog beneficiair te aanvaarden. Als zijn vader of tante de 700.000 euro dan bij kleinzoon zouden opeisen hoefde hij gelukkig niet zijn woning te verkopen.”

GRATIS LEZING

Van der Brug: ,,Regelmatig geef ik lezingen over erfrecht. De eerstkomende, over erfrecht en het nut van een testament, is op donderdagavond 13 april om 20.00 uur. Ook komt dan het Levenstestament aan bod: een momenteel veel gevraagd document waarin je een (financieel) vertegenwoordiger aanwijst voor het geval je wilsonbekwaam (dement) zou worden. Ook heel belangrijk als je getrouwd bent en een huis hebt. Aanmelden kan via onze site: www.bbdnotarissen.nl of via het telefoonnummer.”

Bolscher Brug Deijl Notarissen
Utrechtseweg 125 Amersfoort
Tel. 033-46 0700
www.bbdnotarissen.nl
info@bbdnotarissen.nl

Deze advertorial wordt u aangeboden door Bolscher Brug Deijl Notarissen. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van de Leusder Krant.nl? Neem dan contact op met Arnout Wagemans (06-55780473, a.wagemans@bdu.nl) of onze verkoopafdeling: tel. 0342-494260, verkoop.amersfoort@bdu.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie