Afbeelding
Pixabay

Eerste coronabesmetting in Leusden

15 maart 2020 om 15:07 Zorg Coronavirus

LEUSDEN In de gemeente Leusden is een eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld. Het betreft een vrouw, die op vakantie is geweest in Italië. Dat meldt de gemeente Leusden. Zij zit samen met haar gezinsleden in thuisisolatie. Het contactonderzoek dat GGD regio Utrecht in dit soort situaties doet, vindt momenteel plaats.

Op dit moment zijn in Nederland 1135 mensen positief getest op het nieuwe virus, dat zich sinds donderdag 27 februari in ons land manifesteert. De afgelopen dagen zijn ook inwoners van onder meer de gemeenten, Veenendaal, Woudenberg, Barneveld, Nijkerk, Utrechtse Heuvelrug, Soest, Zeist en Zeewolde positief getest op het coronavirus.

LUCHTWEGKLACHTEN Patiënten met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee anderen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Mensen die meer dan 38 graden koorts en luchtwegklachten hebben én daarnaast onlangs contact hebben gehad met een patiënt met het coronavirus of de afgelopen twee weken in een land zijn geweest waar veel besmettingen heersen, wordt aangeraden telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Het is niet de bedoeling dat je naar de huisarts toe gaat, vanwege het besmettingsrisico.

Risicolanden zijn momenteel met name China, Zuid-Korea, Iran en Noord-Italië. Val je in de risicogroep, maar heb je nog geen koorts, blijf dan thuis en vermijd zo veel mogelijk contact met anderen. Zodra verkoudheid of verhoging omslaat in koorts, bel dan alsnog de huisarts.

Mensen die last hebben van verkoudheid, moeten uit voorzorg thuisblijven, mensen die de mogelijkheid hebben om thuis te werken, wordt aangeraden dat ook te doen.

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: stad.amersfoort@bdu.nl.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie