Afbeelding
Arnoud J Spaaij

Speciaal centraal spreekuur luchtwegenklachten

26 maart 2020 om 08:41 Zorg

LEUSDEN/ACHTERVELD Huisartsen in Leusden en Achterveld hebben gezamenlijk maatregelen getroffen rond de zorg die geboden wordt in de coronacrisis. De sinds 16 maart opgezette samenwerking zorgt voor extra bescherming van patiënten in de reguliere zorg. Ook wordt er efficiënter omgegaan met de beschikbare beschermende middelen. Bovendien wordt de capaciteit van de huisartsencentra op peil gehouden.

Arnoud J Spaaij 

De meeste mensen met gewone luchtwegklachten hoeven niet door de huisarts beoordeeld te worden. Onder gewone luchtwegklachten worden verstaan: hoesten, verkouden, grieperig, verhoging tot 38 graden, aldus de huisartsen.

ZIEKTEBEELD Patiënten met ernstige luchtwegklachten kunnen beoordeeld worden door een huisarts op een speciaal spreekuur op een centrale locatie. Onder ernstige luchtwegklachten worden verstaan: hoesten, algeheel ziek zijn, kortademig of benauwd en/of koorts (hoger dan 38 graden).

Patiënten met ernstige luchtwegklachten kunnen telefonisch contact opnemen met hun eigen huisarts. Neem dan wel eerst uw temperatuur op. De doktersassistent(e) staat dan iedereen eerst te woord en kan in overleg met de huisarts de patiënt inplannen voor het speciaal 'luchtwegspreekuur' of voor een speciale visite.

Daarvoor is er een dienstdoende arts die de mensen met coronaverschijnselen apart ontvangt, gescheiden van patiënten met niet corona gerelateerde klachten.

BEREIKBAARHEID Voor alle overige dringende zorgvragen geldt dat deze bij voorkeur telefonisch worden behandeld. Alle huisartsenpraktijken in Leusden en Achterveld hebben hun telefonische beschikbaarheid uitgebreid om zoveel mogelijk telefonische spreekuren te voeren.

Huisarts Willem Koch spreekt nog van een rustige situatie: ,,Het lijkt erop dat mensen begrip hebben voor de omstandigheden en redelijk goed geïnformeerd zijn. De mensen bellen weinig en blijven gelukkig zonder afspraak ook weg. We hopen alleen dat de relatieve rust geen stilte voor de storm is." Het advies blijft daarom: kom uitsluitend na telefonisch overleg naar de zorgcentra en de huisartsen.

Voor algemene vragen over het coronavirus is het algemene telefoonnummer 0800-1351 beschikbaar. Op internet is betrouwbare informatie te vinden op www.rivm.nl en www.thuisarts.nl.

OPROEP Kees-Jan Sluijters, huisarts in Leusden, doet een oproep: ,,Aan alle inwoners van de gemeente om PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) ter beschikking stellen aan de huisartsen." PBM zijn veiligheidsbrillen en/of mondmaskers (Chir/FFP1/ FFP2/FFP3). De materialen mogen worden afgegeven aan de balie van huisartsenpraktijk Tolgaarde. Dit is in de Biezenkamp in Leusden.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie