Afbeelding
Pixabay

In Leusden maken 1760 personen gebruik van Wmo

28 november 2020 om 12:30 Zorg

LEUSDEN In de eerste zes maanden van dit jaar maakten 1,1 miljoen Nederlanders gebruik van een huishoudhulp, rolstoel, traplift of ondersteuning met persoonlijke verzorging. In de gemeente Leusden lag dit op 1760 personen. Deze hulp wordt geregeld vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

Het aantal mensen met Wmo-hulp lag in die periode vijf procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2019, zo meldt het CBS. Volgens het statistiekbureau komt de toename vooral doordat meer mensen hulp bij het huishouden krijgen, zoals extra handen bij het schoonmaken of opruimen.

Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Wmo. Volgens het CBS zijn er meerdere oorzaken voor de regionale verschillen. Zo speelt het aantal 65-plussers in een gemeente een rol, evenals de staat van de gemeenteschatkist. Ook zijn er verschillen in lokale beleidskeuzes: gaat alle hulp via de Wmo, of sturen ze meer aan op de zelfredzaamheid van de burger of iemands sociale netwerk? Het aantal mensen dat gebruikmaakt van Wmo-maatwerk loopt dan ook sterk uiteen, van zo’n 20 op de duizend in Landsmeer tot meer dan 100 per duizend in gemeenten als Oldambt of Stadskanaal. In de gemeente Leusden gaat het om 58 op de duizend.

Bekijk in onderstaande interactieve kaart de getallen per gemeente.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie