Enkele Leusdense raadsleden ervaarden samen met wethouder Treep in de bibliotheek wat het betekent om laaggeletterd te zijn.
Enkele Leusdense raadsleden ervaarden samen met wethouder Treep in de bibliotheek wat het betekent om laaggeletterd te zijn. Bibliotheek Eemland

Wethouder en raadsleden ontdekken met VR-bril hoe het is om laaggeletterd te zijn

15 september 2023 om 14:03 Zorg

LEUSDEN Tijdens de landelijke Week van lezen en schrijven werd afgelopen week extra aandacht gevraagd voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die laaggeletterd zijn. Op donderdag 14 september brachten enkele Leusdense raadsleden samen met wethouder Treep een bezoek aan het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Leusden om zelf te ervaren wat het betekent om laaggeletterd te zijn. 

Tijdens het bezoek kregen de raadsleden en wethouder informatie over laaggeletterdheid in Nederland. Dat het om zoveel mensen gaat, was niet bij alle aanwezigen bekend en ze waren verrast door dit grote aantal, schrijft de Bibliotheek Eemland. Veel laaggeletterden schamen zich ervoor dat ze moeite hebben met lezen en schrijven en proberen dit dan ook te verbergen. DigiTaalhuis Leusden zet zich in om het bespreekbaar te maken. Door zelf te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn, begrijp je beter welke invloed het heeft op het dagelijks leven en waar je vastloopt.

Met de VR-bril van Blic VR is dit mogelijk. Blic VR is bedacht door het expertisecentrum van Biblionet Groningen. Mensen die zelf laaggeletterd zijn, waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de VR video’s zodat de ervaringen overeenkomen met hoe zij het zelf beleven. Zo krijgt iemand in de VR-beleving nogal wat opmerkingen over zich heen en ongeduldige blikken. Deze ervaring deed de raadsleden ook beseffen dat als iemand treuzelt bij een balie of iets ‘doms’ of heel langzaam doet, dat dit niet met opzet wordt gedaan of onwil is, maar dat iemand moeite kan hebben met lezen en schrijven.

Belangrijk is dat laaggeletterden een kans krijgen om zich te ontwikkelen en er aanbod is dat aansluit bij de behoefte. Het DigiTaalhuis benadrukt ook het plezier dat er moet zijn bij het leren. Niet te veel moeten en het ook gezellig met elkaar hebben en kunnen lachen. Voor wethouder Treep was het volgens de bibliotheek ‘inspirerend om de VR-ervaring mee te maken en om hier samen over te praten’. ,,Ze prees de inzet en passie van de medewerkers van het DigiTaalhuis om laaggeletterden verder te helpen.”
Meer informatie over DigiTaalhuis Leusden is te vinden op www.digitaalhuisleusden.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie