Mike Vreekamp wordt ontgroend bij Vitesse

27 juli 2011 om 00:00 Achtergrond

De entree van Vreekamp in de selectie van Vitesse is een verrassing. De controlerende middenvelder doorliep vanaf de D1 de jeugdopleiding van de Arnhemmers en speelde vorig seizoen in de A1, maar voor het komende voetbalseizoen had Vreekamp gerekend op een plekje in het beloftenelftal. De trainersstaf onder leiding van John van den Brom besloot echter anders en nodigde hem uit voor de eerste training op zaterdag 2 juli. In een sfeervolle ambiance met meer dan 3.000 supporters genoot Mike Vreekamp met volle teugen. ,,Ik had hier helemaal niet op gerekend, dus elke minuut die ik meepak bij de selectie is mooi meegenomen”, legt hij uit. Tegelijkertijd is de Leusdenaar vastberaden. ,,Ik wil elke training en elke wedstrijd laten zien dat ik niet uit de selectie wil vallen. Ik geef het maximale en dan zie ik wel waar het schip strandt.”

LEUSDEN - Terwijl we in Nederland klagen over het weer, beleeft Mike Vreekamp de mooiste zomer van zijn leven. De 18-jarige voetballer uit Leusden mocht begin juli voor het eerst meetrainen met de selectie van Vitesse, kwam in actie tijdens verschillende oefenwedstrijden en tekende afgelopen donderdag zijn eerste profcontract. Prachtige ontwikkelingen natuurlijk, maar Vreekamp wil meer: ,,Ik hoop dat ik straks mag debuteren in de Eredivisie.” door Edward Doelman

Vooralsnog zit Vreekamp op de juiste koers. De eerste oefenwedstrijd die Vitesse afwerkte tegen Arnhemse Boys (14-0) verliep naar wens. ,,Een goaltje en een assistje”, grijnst hij. De Leusdenaar mocht vervolgens mee op trainingskamp naar Zuid-Duitsland, waar hij onder meer ook speelminuten maakte in de 1-0 winstpartij tegen Bundesligaclub Augsburg. In de oefenwedstrijd die Vitesse zaterdag in Veenendaal tegen FC Oss afwerkte (5-1), hield Van den Brom het talent echter op de bank.

Bijtertje

Vreekamp is een middenvelder die het liefst met de punt naar achteren speelt. Daarbij koppelt hij een goed spelinzicht aan een flinke dosis werklust. ,,Volgens mij beschik ik over goede pass en kan ik daarmee van waarde zijn in de opbouw. Daarnaast ben ik een bijtertje, ik zit graag kort op de man. Het is altijd een uitdaging om de nummer tien van de tegenstander, meestal de beste speler van een team, uit te schakelen.”

De blonde rechtspoot kan een lengte van 1,76 meter en een gewicht 65 kilogram in de strijd gooien. ,,Tja, ik ben nog niet zo breed, maar ga daar wel hard aan werken. Bij Theo Meijer wil ik ook een tot twee keer per week aan krachttraining doen. Dan kun je in de duels ook wat makkelijker iets uitdelen. Niet dat ik dat nu niet zou doen natuurlijk, maar het is wel iets waarin ik nog veel winst kan behalen.”

Naast zijn fysieke ontwikkeling hoopt het talent natuurlijk dat hij zijn debuut mag maken in de Eredivisie. Zoals de selectie van Vitesse er momenteel uitziet, lijkt het een kwestie van tijd. In vergelijking met vorig seizoen zijn Ismail Aissati, Nemanja Matic en de Spanjaarden Lopez en Riverola vertrokken. De spelers die naast Vreekamp aanspraak willen maken op een plekje op het middenrif zijn onder anderen Marco van Ginkel, Alexander Büttner, Davy Pröpper en Frank van der Struijk. ,,Maar de club is nog druk bezig met het aantrekken van versterkingen. De huidige selectie is met het oog op schorsingen en blessures te smal”, weet Vreekamp. Hij houdt er zeker rekening mee dat hij in het tweede terechtkomt op het moment als de versterkingen in Arnhem arriveren. ,,Maar dat zal ik niet als een schande ervaren. Ik zie de afgelopen weken juist als een beloning van mijn goede spel. En in het tweede kan ik ook nog veel leren.”

Ontgroening

Vooralsnog probeert hij zoveel mogelijk op te steken bij de hoofdmacht. ,,Al tijdens de eerste training kwam Wilfried Bony naar me toe. Hij gaf me tips hoe ik mijn handelingssnelheid kan verhogen. Maar ook andere spelers proberen mij te helpen.” Tegelijkertijd weet de Leusdenaar dat hij nieuw is in de selectie. Daar horen dus ‘ontgroeningen’ bij. ,,Naast de trainingen lunchen we ook gezamenlijk. Sommige jongens die aan tafel zitten zeggen dan dat ik na afloop hun bord maar moet opruimen. ‘Dat moesten we toen we net kwamen kijken ook doen’, zeggen ze dan. Nou ja, dan doe je dat effe. Het is een kleine moeite.”

Van hem mag de zomer op deze manier nog lang duren. ,,Ik heb dit jaar mijn rijbewijs gehaald, mijn vwo-diploma, ben voor de eerste keer oom geworden van een nichtje en heb nu mijn eerste contract getekend. Vind je het gek dat ik mezelf soms even afvraag of dit allemaal wel werkelijkheid is?” Tegelijkertijd baalt Vreekamp ervan dat zijn ouders zijn debuutwedstrijd tegen Arnhemse Boys niet konden bijwonen. ,,Dat vind ik oprecht jammer. Mijn vader komt eigenlijk altijd kijken en zo’n moment is toch wel speciaal.”

Vader en moeder Vreekamp genoten echter van hun kleindochter in Oostenrijk, waar de zus van Mike woont. Tijdens het trainingskamp dat Vitesse in Zuid-Duitsland belegde, stuurde trainer John van den Brom de Leusdenaar ook op kraambezoek. Het was immers maar twee uur rijden.

Ricky als voorbeeld

Zijn broer Jordi Vreekamp was wel getuige van het eerste optreden van zijn broertje in de hoofdmacht van Vitesse. Jordi speelt in het eerste team van AFC Quick 1890, de club waar Mike Vreekamp ook begonnen is. ,,Ik ben geboren en getogen in Leusden en woon nog steeds bij mijn ouders, maar ik heb hier dus nooit in clubverband gespeeld.” Vreekamp kwam vervolgens op zijn tiende in de jeugdopleiding van Vitesse terecht. ,,In de jeugdopleiding werd ik opgehaald door een busje die verschillende jongens uit de buurt oppikte, bijvoorbeeld ook Marco van Ginkel uit Scherpenzeel en Ricky van Wolfswinkel uit Woudenberg. Gezamenlijk hebben we veel lol gehad. Met name Ricky is een voorbeeld voor mij. Hij heeft tot nu toe een hele mooie carrière en is heel sociaal gebleven. Stiekem hoop ik ook dat ik iets soortgelijks kan neerzetten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie