Leida van Koesveld verwerkt symboliek in haar handwerk van tarwe op de oogstdag.
Leida van Koesveld verwerkt symboliek in haar handwerk van tarwe op de oogstdag. Arnoud J Spaaij

Traditionele boerenleven in beeld

18 juni 2019 om 14:19 lokaal

ACHTERVELD Boerderij Groot Zandbrink bracht voor één dag weer even het traditionele boerenleven. Traditioneel was het omdat er volop met oude werktuigen, paarden en met de hand werd geoogst. Dat was interessant omdat veel van deze traditionele en oude vaardigheden verloren zijn gegaan en nog maar matig bekend zijn.

Arnoud J Spaaij

De tradities zijn echter op vele gebieden nog uiterst actueel. Op de oogstdag afgelopen zaterdag was er volop aandacht voor vlinders en bijen. In deze tijd blijkt de populatie van de insecten nog steeds onder druk te staan door de alsmaar uitdijende bevolking, verstedelijking, industrie en landbouw. De imkers op boerderij Groot Zandbrink weten echter als geen ander hoe ze hun bijenvolken toch honing kunnen laten produceren. In de omgeving worden steeds meer bermen en kanten van weilanden ingezaaid met bloemen. Zo krijgen bijen en vlinders, maar ook andere insecten meer kans voor ontwikkeling.

Naast oogst en traditioneel werk waren er ook veel dieren te zien. Vrijwilligers die actief zijn op boerderij Groot Zandbrink, bij de Agrarische Natuurvereniging Vallei Horstee en de Stichting Behoud van Oude Werktuigen konden kinderen en ouders veel vertellen over de methoden die vroeger, maar ook heden ten dage worden toegepast. Natuurlijk konden er dieren bekeken, geaaid en geobserveerd worden. Meer praktische uitleg was er ook. Geitenhouderij 'De Nieuwe Riet' was er en liet zien hoe op moderne wijze een traditionele vorm van veehouderij wordt toegepast in Leusden.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie