Karolien Pouwels-Koopman.
Karolien Pouwels-Koopman. Privé

'Zoek de vrede voor de stad'

28 december 2019 om 08:15 Politiek

LEUSDEN In de rubriek Raadgever komt elke week een ander raadslid aan het woord over een zelfgekozen item. Deze week Karolien Pouwels-Koopman (ChristenUnie-SGP) over Kerst.

VREDE IN DE WERELD ,,Kerst is een tijd waarin veel over vrede wordt gesproken. Tijdens de Kerstdagen zijn er momenten waarop het wapengekletter in oorlogsgebieden soms zelfs even stop wordt gezet. Waarop heel de wereld even op adem komt. Vrede, voor even. Die wapenstilstanden heb ik overigens altijd heel vreemd gevonden. Als je één avond of één dag kunt stoppen met schieten of bombarderen, waarom kun je dat dan niet wat langer? Of voor altijd? Tegelijk is die vrede maar betrekkelijk. Hoeveel duizenden of miljoenen mensen verkeren in verschrikkelijke omstandigheden na een vlucht voor oorlog en armoede? Omstandigheden waarop woorden als 'vrede' en 'rust' niet echt van toepassing zijn.

Het is belangrijk dat we deze mensen niet vergeten. Door praktische hulp te bieden of geld te doneren. Ook door er voor te zorgen dat in politiek Den Haag mensen worden gekozen die oog hebben voor de nood in de wereld en echte oplossingen willen bieden."

VREDE IN EEN DORP ,,De kop boven dit artikel komt uit een tekst uit het bijbelboek Jeremia (29 vers 4). Een tekst die ik, in zijn context, erg belangrijk vind in mijn politieke werk. Zoek altijd het beste voor je dorp, voor elkaar. Dat motto haal ik hieruit.

Concreter nog: zet je er voor in dat alle mensen in de samenleving in harmonie met elkaar omgaan. Zorg niet uitsluitend goed voor je eigen groep. Zet je in voor de groei en bloei van iedereen. Zie als inwoners naar elkaar om. Help elkaar waar nodig. Heb geduld met mensen die zich afwijkend van de gangbare mores gedragen. Help vooral met liefde verder wanneer dat mogelijk is en trek aan de bel wanneer het niet meer lukt.

Ik zit bijna tien jaar in de gemeenteraad, en zie gelukkig dat dit ook gebeurt! In Leusden zien veel mensen naar elkaar om. Oog voor elkaar, een helpende hand, zorgzame buren. Kleine tekenen van vrede in ons dorp."

75 JAAR VREDE ,,Tenslotte, we vieren komend jaar 75 jaar bevrijding. Feest in heel Nederland, met in Leusden een hoofdrol voor Achterveld. Velen uit Leusden hadden, ook toen, een zorgzame rol. Tallozen zijn geherbergd: Joodse vluchtelingen en ontheemden. Met een bijzondere geschiedenis in Achterveld, waar in april 1945 de Duitse bezetters en de geallieerden na een jarenlange oorlog hun eerste besprekingen voerden, in de St. Josephschool. Daar kwam het Akkoord van Achterveld uit met afspraken over voedselvoorziening voor de hongerende bevolking van de Randstad."

DANKBAARHEID ,,De feestelijke voorbereidingen voor 75 jaar bevrijding zijn inmiddels in volle gang. Laten we in mei dat feest samen met vreugde en vol dankbaarheid vieren. Namens de ChristenUnie-SGP wens ik u goede kerstdagen, vol vrede, en veel zegen in 2020!"

Karolien Pouwels-Koopman, [karolien@cu-sgp.nl.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie