Dick van Norren: ,,Waar ik spijt van heb? Dat ik vroeger veel werkte, daardoor had ik minder aandacht voor de kinderen.''
Dick van Norren: ,,Waar ik spijt van heb? Dat ik vroeger veel werkte, daardoor had ik minder aandacht voor de kinderen.'' Marcel Koch

Dick van Norren wil leven in harmonie

15 december 2019 om 07:03 Mensen

LEUSDEN Dick van Norren is voorzitter van het Zincafé en windt zich op over Nederlanders die vinden dat Nederland alles is. Hij is 77 jaar, gehuwd en nog zeer actief in de samenleving. Hij doet onder meer vrijwilligerswerk.

Marcel Koch

Als u het voor het zeggen zou hebben in Leusden, wat zou u als eerste doen?

Niets. Waarom zou ik hier anders zo lang zijn blijven wonen? Zelfs de meeste hondenbezitters zijn sociaal genoeg geworden om een plastic zakje mee te nemen.

Hoe is het gesteld met de cultuur in Leusden?

Het aanbod is beperkt, maar voldoende voor een klein dorp. Zo hebben we theater de Tuin met een gevarieerd programma en daarnaast interessante bijeenkomsten zoals het al bijna 10 jaar bestaande Zincafé. De Valleiconcerten in de Dorpskerk zijn een begrip geworden. Amersfoort is, voor grotere voorstellingen, minder dan een half uur fietsen en Amsterdam, voor de top in opera, ballet en concerten, bereik je in minder dan een uur met auto of trein.

Wat is uw levensmotto?

De harmonie bewaren.

Waar kunt u zich over opwinden?

Nederlanders die denken dat Nederland alles is, die de gulden terug willen en grenscontroles herinvoeren. We maken deel uit van de wereld en we kunnen niet zonder een groter geheel als de Europese Unie. Het zou een grote stap vooruit zijn als de chauvinisten in al die 28 landjes een toontje lager gingen zingen.

Wat vindt u zo kenmerkend van Leusden?

Dat we hier een smalle sociale laag hebben bestaande uit de hogere middenklasse. De boven- en onderlaag, heel arm en heel rijk, zijn dun bezet. We hebben ook heel weinig moslims, maar gelukkig met Aslan wel een Turkse supermarkt.

Hebt u ergens spijt van?

Ja, ik werkte vroeger veel daardoor had ik minder aandacht voor de kinderen. Kwam je veel tegen in mijn generatie, maar er waren ook mannen die het beter deden.

Wat is uw favoriete boek?

In de leesclub, waar ik al meer dat 25 jaar deel van uit maak, passeerden bijna tweehonderd boeken. Jarenlang was het afgesproken leesclubboek het enige waar ik aan toe kwam. Dankzij een belezen en kritische leider lazen we een breed scala van klassieke en moderne literatuur. Moeilijk om één boek te kiezen, maar laat ik Het verslag van Brodeck noemen van Philip Claudel. Brodeck beschrijft hij, in een tijdloze setting, een klein dorp waar een vreemdeling komt met de naam de Ander. De haat voor de Ander leidt naar een gruwelijk einde.

Voor wie heeft u bewondering?

Mijn vrouw. Dat is een veel beter mens dan ik en na ruim vijftig jaar waarneming heb ik recht van spreken.

Met wie zou u een dag willen ruilen?

Willem Alexander. Dat kan een hele interessante en leerzame dag worden. Ik wil de stukken wel eens zien die langs komen op zijn bureau en zijn adviseurs horen. En dan gewoon avondeten met Maxima en de kinderen. W-A zal mijn dag wel saai vinden, maar dan doet hij ook eens boodschappen en stofzuigt hij een benedenverdieping.

Wat is uw favoriete muziek?

De opera Fidelio van Beethoven met dat prachtige koor van gevangenen die (helaas maar even) hun cel uit mogen. Florestan is een politieke gevangene die opgesloten is in de diepste kerker. Aan het begin van het tweede bedrijf zingt hij 'Gott, welch dunkel hier'. Hij wordt net op tijd gered door toedoen van zijn vrouw die als knecht in de gevangenis is gaan werken. Als ze dan samen 'Oh, namenlose Freude' zingen, krijg ik tranen in de ogen. Het doet me ook aan de tijd denken dat mijn vrouw en ik actief waren bij Amnesty International.

Waar ergert u zich aan in Leusden?

Dat de Leusder Krant in mijn wijk al maanden niet wordt bezorgd. Klagen helpt niets. Bij het ophaalpunt, als ik er pas de volgende dag aan denk, zijn ze vaak op. Dat vind ik ook een beetje adverteerdersbedrog. Wel fair dat ik dit mag zeggen in de LK.

Zou u willen betalen voor lokale journalistiek?

Ja. We hadden vroeger ook een abonnement op de Leusder Krant.

Wat vindt u het mooiste plekje van Leusden?

Een stukje van het Snorrenhoefpad, één van de klompenpaden over Leusdens grondgebied. Waar? Volg de routebordjes tegen de klok in en begin bij Groot Zandbrink. Na een klein kwartier loop je een traject tussen Moorsterweg en Ringlaan. Kijk goed om je heen. Het pad krijgt een grassige bodem, loopt langs hoge bomen, biedt doorkijkjes over weilanden, en je passeert een vijfsprong met uitzicht op een paar prachtige lanen. In commentaren op de website wordt het Snorrenhoefpad vaak één van de mooiste (van de 120) klompenpaden genoemd.

U bent voorzitter van het Zincafé?

Ja, ik zit in de commissie die die avonden organiseert, vanaf de oprichting en de laatste twee jaar als voorzitter. Het is ooit gestart vanuit de Leusdense Raad van Kerken. Volgend jaar bestaat het Zincafé tien jaar. Zie www.zincafe.nl.

Marcel Koch
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie