Zo moet het Hof van Liz eruit gaan zien.
Zo moet het Hof van Liz eruit gaan zien. Bron: WSL

Unanieme steun voor 'Hof van Liz'

28 mei 2020 om 21:05 Politiek

LEUSDEN De gemeenteraad heeft vanavond (donderdag 28 mei) unaniem ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan, waarmee het pad geëffend is om rond zorgcentrum Lisidunahof een nieuwbouwwijk te realiseren. In de zogeheten ‘Hof van Liz’ moeten ruim 100 nieuwe woningen komen; appartementen en eengezinswoningen. 

door Daan Bleuel

Toch plaatste een aantal raadsleden nog wel kanttekeningen bij het plan. Met name de communicatie met de buurt vond een aantal partijen voor verbetering vatbaar. Fenneke van der Vegte (GroenLinks/PvdA) constateerde een tikje korzelig dat er nogal wat bomen moeten wijken voor de nieuwbouwplannen. Ze vroeg de wethouder extra aandacht voor de aanplant van nieuwe. ,,Geef die bomen ook de ruimte om tot volle wasdom te komen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend.’’ 

MEER SCHADUW Ook vroeg van der Vegte aandacht voor schaduw bij de ‘wadi’ (opvangbassin voor overtollig regenwater in de wijk). ,,Voor kleine kinderen is het niet goed om in de zomer onbeschermd in de volle zon te spelen.’’ Wethouder Van Beurden zegde toe met beide opmerkingen rekening te houden bij het maken van een definitief inrichtingsplan.

Van der Vegte vroeg het college daarnaast de verkeerssituatie rond de komst van het nieuwe plan goed in de gaten te houden. Hoewel onderzoeken lijken uit te wijzen dat de komst van de nieuwe wijk geen onaanvaardbare toename van de verkeersdrukte met zich mee zal brengen, zijn niet alle omwonenden daarvan overtuigd. Met name de Lisidunalaan is daarbij van belang.

PARTICIPATIEPROTOCOL Het CU-SGP-raadslid Christiaan den Hertog vond in de manier waarop de communicatie met omwonenden plaatsvond aanleiding om te pleiten voor het opstellen van een 'participatie-protocol'. Dat is een soort standaard-procedure die gevolgd moet worden bij dit soort projecten. Daarmee moet kritiek achteraf op de communicatie met belanghebbenden zoveel mogelijk worden uitgesloten. Ook pleitte Den Hertog voor de bouw van meer 'grondgebonden woningen voor ouderen'  (in gewoon Nederlands; eengezinswoningen en geen appartementen). ,,Niet alle ouderen willen een appartement. Een klein woninkje met een tuintje; daar is ook behoefte aan. Die mis ik hier' , aldus Den Hertog. 

ONTSLUITING Wim van Ginkel (CDA) vond het ook daarom jammer dat de nieuwe wijk (voorlopig) alleen vanaf de Lisidunalaan ontsloten wordt. In het bestemmingsplan is rekening gehouden met een ontsluiting aan de noordzijde van het plan (ter hoogte van de Burgemeester de Beaufortweg), maar die komt er vooralsnog niet. 

Ank van Woerdekom (D66) maakte zich over de eventuele komst van die tweede ontsluiting nu al geen illusies, omdat daar medewerking van grondeigenaren voor nodig is: ,,Dat kan niet zomaar’’, meende Van Woerdekom. Zij deed het voorstel om de inspraak fundamenteel anders te doen: ,,Ga eerst in gesprek met de omwonenden en ga daarna pas plannen maken en niet andersom’’, gaf ze de wethouder mee. 

TELEURGESTELD Van Woerdekom toonde zich ook teleurgesteld dat er niet meer expliciet gebouwd werd voor ouderen. Niet alleen in appartementen, maar ook als het gaat om eengezinswoningen. ,,Terwijl dat de doorstroming op de Leusdense woningmarkt bevordert’’, vond ze. Werthouder Van Beurden gaf ruiterlijk toe dat de groep ouderen er in dit plan bekaaid af komt. ,,Maar in de Maanwijk (in Leusden-Zuid) gaan we dat deels goedmaken door een flinke hoeveelheid ‘levensloopbestendige’ woningen te bouwen.''  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie