Afbeelding
Beleggen

Welke beleggingen hebben over het algemeen weinig risico op waardedaling?

1 juni 2020 om 14:26 Nieuws

Er zijn verschillende manieren om geld te beleggen. Kies bijvoorbeeld voor de investering in aandelen, beleg in een tweede woning of neem deel aan een crowdfunding platform. Het risico op een waardedaling van je portefeuille verschilt sterk per type belegging. Zo wordt goud kopen vaak gezien als een investering met een relatief laag risico. Daar waar het beleggen in aandelen aanzienlijk grotere risico’s met zich meebrengt. In dit artikel zoomen we in op beleggingen die over het algemeen een beperkt risico op een waardedaling met zich meebrengen. Welke van deze investeringen heb jij al eens overwogen? 

 Houd er rekening mee dat een investering nooit zonder risico is. De investering kan aan waarde verliezen. Het rendement over de investering is een vergoeding voor het risico wat je als gevolg van de belegging loopt.  

Beleggen in een tweede woning of een vakantiehuisje

Een relatief veilige belegging is die in een tweede woning of een vakantiehuisje. Het voordeel aan een dergelijke investering is de mogelijkheid om de woning te verhuren in de periode dat je hier zelf niet verblijft. Zo kun je een deel van de initiële investering terugverdienen, voordat je de woning weer verkoopt. Daarbij wordt vaak gesteld dat stenen hun waarde niet verliezen. In die zin dat de stenen niet failliet kunnen gaan, niet gestolen zullen worden, enzovoorts. Een nadeel aan de investering in een tweede woning is dat je hier een grote spaarpot voor moet hebben. Vaak kost een vakantiehuisje immers al snel een of twee ton. 

Tip: kijk eens naar de woningen die momenteel te koop staan in Leusden of de omgeving hiervan! Er staan leuke huizen te koop om te gebruiken als vakantiewoning, of om te verhuren. 

Investeren in verschillende grondstoffen

Eerder in dit artikel las je al, dat goud kopen gezien wordt als een relatief veilige belegging. Dit valt te verklaren door het feit dat goud, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, een vrij stabiel koersverloop kent. Net als bij aandelen is dit koersverloop cyclisch. In perioden van financiële onzekerheid zal de prijs van goud doorgaans stijgen. Daar waar de prijs daalt op het moment dat het wereldwijd goed gaat met de economie. Beleggers verkopen hun aandelen vaak bij onrust op de beurs, om het vrijgekomen vermogen te gebruiken voor een investering in goud. Naast goud is ook zilver een vrij stabiele grondstof.  

Olie kent een grillig koersverloop 

Overigens biedt niet iedere grondstof een beperkt risico. Wanneer je bijvoorbeeld zou investeren in olie, is de kans op een waardedaling van je portfolio groter. Een vat met ruwe olie kent een veel grilliger koersverloop dan goud en zilver. Dit valt te verklaren door het feit dat de olieprijs onder meer reageert op politieke spanningen op mondiaal niveau.     

Crowdfunding als een alternatief voor aandelen

Bij crowdfunding leen je geld uit aan een bedrijf of particulier, die je in ruil daarvoor rente aanbiedt. De hoogte van deze rente is afhankelijk van het risico wat je als investeerder loopt. Het voordeel van crowdfunding is dat dit al interessant kan zijn bij een paar honderd euro. Daar waar de minimale investering zeker bij aandelen al snel flink hoger ligt. Mede door het feit dat je bij aandelen per transactie betaalt en de minimale transactiekosten hiervan over het algemeen rond de negen à tien euro liggen. Bij een startinvestering van 100 euro, zou dit betekenen dat je in ieder geval 20% rendement moet behalen om geen verlies te maken. 

 Er zijn verschillende platforms waarop je kunt investeren in projecten binnen bedrijven. Per project vind je een inschatting van het risico, de geboden rente en de looptijd van een lening. Houd er rekening mee dat je de investering in een keer kwijt kunt raken op het moment dat een bedrijf failliet gaat tijdens de looptijd van de lening. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie