Archieffoto.
Archieffoto. Hans Blomvliet

Gemeente gaat 300 bomen kappen in Leusden

9 april 2021 om 10:50 Natuur en milieu

LEUSDEN In de periode van half april tot begin mei kapt de gemeente 100 bomen, verspreid over Leusden. Het gaat volgens de gemeente om bomen met een zeer slechte conditie en die een gevaar vormen voor de veiligheid van de directe leefomgeving. De bomen zijn inmiddels herkenbaar gemaakt met een oranje stip.

De gemeente heeft afgelopen najaar alle bomen in Leusden visueel laten inspecteren door een boomtechnisch adviesbureau. Dit is een drie jaarlijkse wettelijke verplichting. Uit dit onderzoek is het advies naar voren gekomen 300 bomen, waaronder 80 knotbomen, te kappen die in slechte staat verkeren en een gevaar voor de omgeving (gaan) vormen. De bomen met de meest slechte conditie worden het eerst gekapt.

ONDERZOEK Vóór de kap worden de bomen geïnspecteerd op aanwezige nesten of verblijfplaatsen van vogels en vleermuizen. Zo’n inspectie gebeurt zowel binnen als buiten het broedseizoen. ,,Doordat de bomen een sterk verminderde vitaliteit hebben, is de kans op aanwezige nesten zeer klein. Als er twijfel is over aanwezige fauna, dan wordt de kap van de boom uitgesteld en worden zo nodig dode takken verwijderd die een gevaarlijke situatie kunnen veroorzaken”, zo laat de gemeente weten. Op het kaartje op gemeentelijke website https://www.leusden.nl/leusdenopdekaart is te zien waar de bomen zich bevinden. De bomen op de kaart met de rode, oranje en gele stippen worden het eerst gekapt.

NIEUWE BOMEN GEPLANT Langs de hoofdwegen van Leusden, Stoutenburg en Achterveld staan meerdere eikenbomen die gekapt worden. Op die plekken wordt een nieuwe boom geplant. Op andere plekken beoordeelt de gemeente achteraf of een boom daar nog wenselijk is. ,,Dit is afhankelijk van een aantal criteria zoals voldoende groeiruimte, bodemprofiel (niet te nat of droog), aanwezigheid van omliggende bomen en boomwortels, (nieuw)bouw woningen, toekomstige plannen voor kabels, leidingen en riolering.”

Nieuwe bomen worden tussen oktober 2021 en april 2022 geplant. Zeer direct aanwonenden ontvangen van tevoren een brief over de kap. Eventuele wensen van bewoners over de herplanting zijn bespreekbaar, bijvoorbeeld over locatie en boomsoort. Het streven is vóór 1 oktober alle 300 bomen te kappen.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie