Afbeelding
Lasdraad

Welk draad gebruik bij welk proces?

11 mei 2021 om 08:40 Partnercontent

Je kunt tijdens het lassen niet zomaar ieder soort lasdraad gebruiken, je dient wel rekening te houden met een aantal punten. De kwaliteit, het materiaal en ook de diameter van de draad is belangrijk. Ook heb je verschillende materialen, die ieder voor andere werkzaamheden geschikt zijn. Bij booglassen is het onmogelijk om te lassen zonder lasdraad, tijdens het lassen wordt de draad aan de staalconstructie toegevoegd. De draad zorgt ervoor dat de twee elementen met elkaar worden verbonden, en zorgt voor een zeer sterke verbinding. Voor O.P. lassen wordt draad op rollen gebruikt, bij TIG en autogeen is de draad als staaf uitgevoerd.

Diameters van draad

De diameter lasdraad welke je nodig hebt is afhankelijk van de te lassen objecten, en met welke stroomsterkte je dit wilt doen. In principe kun je hanteren hoe dikker de draad is, hoe hoger het percentage is wat je kunt gebruiken. Ook het materiaal is van invloed, bij dun plaatmateriaal wordt er niet met een grote diameter lasdraad gelast maar zal men een kleinere diameter hanteren. In de webshop van lastechniekrijnmond.nl vind je verschillende diameters van de draad in het assortiment. Afhankelijk van de toepassing is het materiaal erg belangrijk, kies altijd de juiste samenstelling van materialen.

Welke materialen gebruik je?

Lasdraad van aluminium kun je gebruiken voor aluminium legeringen en materialen, veel voorkomende legeringen zijn aluminium / magnesium en aluminium / silicium. Aluminium met magnesium heeft een sterke draad, maar heeft als nadeel dat het uiterlijk niet zo mooi is. Draad met silicium heeft wel een mooi uiterlijk maar hierbij is de draad niet zo sterk, tevens is de draad moeilijker aan te voeren omdat deze erg flexibel is. Voor het lassen van verzinkt staalplaat kun je gebruik maken van CuSi3 lasdraden, dit heeft een lager smeltpunt. Lassen met roestvrij staaldraad doe je met objecten die van hetzelfde materiaal zijn, hier zijn diverse legeringen beschikbaar. Afhankelijk van het te lassen materiaal, kies je een Böhler lasdraad die daarvoor geschikt is. 

Gasgevulde lasdraad

Vaak wordt de term gasgevulde lasdraad gebruikt, we vragen ons eerst af of deze term wel correct is. Eigenlijk niet want er zit geen gas in de draad, de kern van de lasdraad is gevuld met poeder waardoor je geen gas nodig hebt. In het assortiment Bohler lasdraad heb je ook gevuld draad, het poeder verbrandt bij het lassen waardoor er een gas ontstaat. Het last op zich goed voor de hobby lasser, normaal lasdraad met een gas is wel veel mooier om te zien. Lasdraad die gevuld is zal tijdens het lassen wel spetteren, hierdoor heb je een slak die je weg moet borstelen. Maar het heeft ook voordelen, als het stevig waait kun je nog gewoon lassen wat met normaal gas niet mogelijk is. Wel is het belangrijk om te weten dat je gevulde lasdraad verlast op de minpool van je lasapparaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie