Fenneke van der Vegte (nu raadslid voor GroenLinks-PvdA) is de beoogd opvolger van vertrekkend wethouder Erik van Beurden.
Fenneke van der Vegte (nu raadslid voor GroenLinks-PvdA) is de beoogd opvolger van vertrekkend wethouder Erik van Beurden. Privé

Fenneke van der Vegte nieuwe wethouder

16 juni 2021 om 06:00 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

LEUSDEN De 39-jarige Fenneke van der Vegte wordt de opvolger van vertrekkend wethouder Erik van Beurden. Het GroenLinks-PvdA raadslid gaat vanaf 1 september deel uitmaken van het Leusdense college. De gemeenteraad moet de kandidatuur van Van der Vegte nog wel bekrachtigen.

door Daan Bleuel

Van der Vegte (1981) is nu werkzaam als strategisch adviseur ‘stad en ontwikkeling’ bij de gemeente Amersfoort. Daarvoor was ze als stadsecoloog in dienst van diezelfde gemeente. ,,Ik kijk er naar uit om straks in de rol van wethouder mijn bijdrage te kunnen leveren aan de uitdagingen waar onze gemeente zich voor gesteld ziet’’, aldus Van der Vegte. Ze doelt onder meer op de energietransitie, ambities op het gebied van woningbouw en ‘vraagstukken binnen het sociaal domein’.

‘BLIJ MET DE VOORDRACHT’ De wethouders van de andere coalitiepartners, Wim Vos (CDA) en Patrick Kiel (VVD), zeggen blij te zijn met de voordracht en zien in Van der Vegte ‘een goede kandidaat om samen met hen de ambitie voor een sociaal, duurzaam en solide Leusden af te kunnen ronden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022’.

Volgens fractievoorzitter Marcel Sturkenboom van GroenLinks-PvdA heeft zijn fractie niet lang over de opvolging van Van Beurden hoeven na te denken. ,,We hebben direct na het bekend worden van zijn vertrek de mogelijkheden voor opvolging op een rijtje gezet. Er was niet veel discussie voor nodig om Van der Vegte met een unaniem besluit voor te dragen. Dat hebben we zorgvuldig met ons eigen bestuur en de coalitiepartners besproken. Fenneke heeft veel beleidservaring en is er klaar voor. Zij is de juiste kandidaat waar Leusden van kan profiteren’’, aldus Sturkenboom in een reactie op de voordracht van de nieuwe wethouderskandidaat.

Er hangt een leuke sfeer in het dorp. En je voelt je hier ook welkom als je hier niet vandaan komt

‘FIJN WONEN’ Van der Vegte studeerde biologie aan de Universiteit van Utrecht. Negen jaar geleden kwam ze in Leusden terecht. ,,We zochten een huis en hoorden onder meer dat het in Leusden prettig wonen was. Daarom zijn we hier uiteindelijk terechtgekomen’’, aldus de kandidaat wethouder. ,,En het is hier fijn wonen’’, kan ze inmiddels als ervaringsdeskundige melden. ,,Er hangt een leuke sfeer in het dorp. En je voelt je hier ook welkom als je hier niet vandaan komt.’’

De Leusdense, getrouwd en moeder van twee kinderen (van 9 en 11 jaar oud), werd zich door een baan bij de provincie Overijssel bewust van het politieke besluitvormingsproces. ,,Daar heb ik gemerkt hoe ontzettend gaaf de democratie is’’, zegt ze enthousiast. ,,Je merkt in zo’n organisatie hoe beslissingen worden genomen en welke motieven er allemaal een rol bij spelen. En dat gaat vaak dieper dan je op het eerste gezicht zou denken.’’

WOORDVOERDER Van der Vegte krijgt met de portefeuille van Van Beurden een aantal beleidsterreinen onder haar hoede waarvoor ze nu ook als woordvoerder van de fractie optreedt. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om ‘duurzaamheid’ en ‘wonen’.

Van der Vegte: ,,Ik heb zelf nog de luxe gekend dat ik als studente op kamers ging wonen, daarna doorstroomde naar een huurwoning in de sociale sector en van daaruit naar een koopwoning. Dat kan nu haast niet meer. Ik wil graag proberen een bijdrage te leveren aan het oplossen van dat probleem.’’

DUURZAAMHEID Maar ook de opgaven op het gebied van duurzaamheid (zoals de transitie naar hernieuwbare energiebronnen, Leusden afkoppelen van het aardgas) zijn stevig. ,,Het zal dan ook geen gemakkelijk halfjaar worden’’, voorziet Van der Vegte als ze vooruitblikt naar de periode van september tot de verkiezingen in 2022. Vanwege de complexiteit en de urgentie van de portefeuille van Erik van Beurden is er volgens Van der Vegte ook bewust voor gekozen toch nog een vervanger voor de vertrekkende wethouder te zoeken.

(Tekst gaat onder de foto verder)


foto: Daan Noordhuizen Fotografie

Van der Vegte zegt er ook van uit te gaan dat haar benoeming een voorschot is op de langere termijn. ,,Er zijn natuurlijk nog heel veel onzekerheden, zoals de uitslag van de verkiezingen en de collegevorming daarna. Bovendien moet ik er zelf ook een goed gevoel bij hebben, evenals mijn collega’s. Maar als dat allemaal goed zit, ga ik graag door na maart 2022.’’

RAADSLID Fenneke van der Vegte werd na de laatste verkiezingen raadslid voor haar partij. Aanvankelijk viel ze -als vijfde op de lijst- net buiten de boot, maar omdat Erik van Beurden doorschoof naar het college, nam ze de opengevallen raadszetel in. Binnen de gecombineerde fractie vertegenwoordigt zij de GroenLinks-bloedgroep.

Het is nog niet bekend wie Van der Vegte opvolgt, als zij straks tot het college toetreedt. Dat is in principe de volgende op de lijst, maar die moet dat dan ook willen. ,,Dat gaan we wel zien als het zover is’’, aldus Van der Vegte.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie