De Leusdense  vaccinatielocatie was in het artikel waar de heer Fokker op reageert nog een plan, inmiddels een feit.
De Leusdense vaccinatielocatie was in het artikel waar de heer Fokker op reageert nog een plan, inmiddels een feit. Daan Bleuel
ingezonden

‘Oproep tot inenting van burgemeester is ongepast’

28 juni 2021 om 15:09 Opinie

Lezer Anton Fokker ergerde zich aan uitspraken van burgemeester Bouwmeester in een artikel waarin de komst van een ‘eigen’ Covid-vaccinatielocatie in Leusden werd aangekondigd. Met name de oproep om vooral gebruik te maken van de mogelijkheid om in te enten stuitten Fokker tegen de borst. Burgemeester Gerolf Bouwmeester dient de briefschrijver meteen van repliek. 

Geachte redactie,

Met verbazing heb ik het artikel ‘Eigen priklocatie De Korf?’ gelezen in de Leusder Krant van 16  juni 2021.  In de eerste zinnen van het artikel beschrijft burgemeester Bouwmeester de waarschijnlijke komst  van een vaccinatielocatie in Leusden. Daarna gaat de burgemeester over tot een uitvoerig relaas over  het coronabeleid en het vaccinatieprogramma. Hij toont zich een enthousiast pleitbezorger van het landelijke overheidsbeleid. Hij zegt onder meer het volgende: 

- Hopelijk trekt een vaccinatielocatie in de eigen omgeving ook mensen over de streep om zich  te laten inenten. 

- Hou de elementaire gedragsregels gewoon in ere. Was en ontsmet je handen regelmatig en  hou afstand. Dat is echt nog even nodig. 

- Maak zoveel mogelijk gebruik van de mogelijkheid om je in te enten tegen het Covid-virus. Als teveel mensen zich niet laten vaccineren dan gaat dat ten koste van de groepsimmuniteit. - Inenten doe je niet alleen voor jezelf. Je zorgt er ook voor dat kwetsbare bevolkingsgroepen  worden beschermd. 

VERDEELDHEID We worden door de overheid en de media al bijna 1,5 jaar uitvoerig bestookt met informatie over  het coronavirus. Veel is onduidelijk, er is nog steeds verdeeldheid onder wetenschappers. Er zijn  veel maatregelen uitgerold welke geen goede wetenschappelijke basis hebben. Het is dan ook niet vreemd dat mensen grote twijfels hebben en kritische vragen hebben ten aanzien van de  maatregelen en het massale inentingsprogramma. 

Het relaas van de burgemeester en het nadrukkelijk oproepen tot inenting is ongepast. Dat daarbij  ook nog eens emotionele chantage wordt opgevoerd (je doet het voor een ander) is stuitend. Het  getuigt niet van respect naar mensen die wellicht een andere keuze maken. De burgemeester dient  zich niet met ieders persoonlijke lichamelijke integriteit te bemoeien. De burgemeester is er voor  alle Leusdenaren en het zou gepast zijn om zich neutraler uit te laten over corona en corona gerelateerde zaken.  

Laat ieder zichzelf informeren over het coronavirus en in alle wijsheid en vrijheid beslissen om zich al  dan niet te laten inenten. 

Gezonde groet!  

Anton Fokker , bezorgde burger van Leusden

Burgemeester Bouwmeester reageert op de brief van de heer Fokker.

Geachte heer Fokker, 

Er is discussie in de samenleving over de maatregelen en over het vaccineren. Dat zie ik ook. Daarom kan ik me voorstellen dat mijn oproep u heeft geraakt. In een  pandemie speelt altijd het dilemma tussen persoonlijke vrijheden en dat wat gunstig is voor de gehele samenleving. Gelukkig wordt de groep mensen die zich niet wil laten vaccineren steeds kleiner en daar ben ik ontzettend blij mee.  

De feiten en cijfers van het effect van vaccinaties op het aantal ernstige besmettingen liegen er niet om: in de afgelopen week werden 43 procent minder patiënten met COVID-19  opgenomen in het ziekenhuis dan in de week ervoor (bron: RIVM juni 2021). Dit cijfer is te  relateren aan de leeftijdscohorten die worden gevaccineerd. Het naleven van de basis coronamaatregelen blijft van belang. Door al deze maatregelen tezamen gaan we verder de zomer in met de nodige versoepelingen.  

UITDAGINGEN Uiteraard blijft wel of niet vaccineren een persoonlijke vrijheid. En uiteraard hebben we op  het gemeentehuis de uitdagingen gezien bij het uitvoeren en het naleven van de  coronamaatregelen. Over het effect van sommige maatregelen heb ook ik wel eens mijn  vraagtekens gezet, maar toch hebben we heel bewust het landelijk coronabeleid gevolgd.  Eigen aan een crisis is namelijk dat we nog niet alles weten, maar wél dat we keuzes moeten  maken in het belang van de publieke gezondheid.  

In de coronaperiode ben ik met regelmaat geconfronteerd met de verdrietige verhalen van  mensen bij wie corona een diep spoor heeft achtergelaten en met mensen die door dit virus  hun dierbaren zijn kwijtgeraakt. Al deze mensen drukten mij op het hart dat iedereen zich aan de maatregelen moet houden. De machteloosheid en het verdriet is groot. Dat heeft mijn  besluit versterkt om – eerder in deze krant - een moreel appèl op Leusdenaren te doen om  zich te laten vaccineren. Vaccineren geeft ons de mogelijkheid, zo blijkt uit cijfers van het  RIVM, om het virus in toom te houden. Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd gaat het  aantal nieuwe coronabesmettingen in rap tempo omlaag.  

POSITIEVE ONTWIKKELING Als uw burgemeester kijk ik naar het belang voor de totale gemeenschap en zie het effect  van vaccinatie als een zeer positieve ontwikkeling. Ik hoop dat de mogelijkheid dat dit sinds  24 juni dicht bij huis kan, in De Korf, als een service wordt gezien voor degenen die zich  willen laten vaccineren. En ik hoop dat dat er velen zullen zijn! Dat we snel weer samen onze  samenleving van het ‘slot’ kunnen halen en elkaar kunnen ontmoeten.  

Gerolf Bouwmeester, burgemeester van de gemeente Leusden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie