De nieuwe voorzitter Rogier Rijkers.
De nieuwe voorzitter Rogier Rijkers. Stichting Sovjet Ereveld

Rogier Rijkers nieuwe voorzitter Stichting Sovjet Ereveld

25 september 2022 om 12:29 Historie

LEUSDEN Stichting Sovjet Ereveld krijgt een nieuwe voorzitter en breidt het bestuur uit met nog twee leden. Ze gaan helpen bij de groei van de organisatie en de realisatie van een bezoekerscentrum. Dat heeft de stichting zondag bekendgemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst voor donateurs.

Rogier Rijkers volgt per 1 oktober Alex Engbers op als voorzitter. De 48-jarige Rijkers specialiseerde zich de afgelopen twintig jaar in de digitalisering van kennis. Hij had diverse management- en directieposities bij uitgeverijen en kennisinstellingen en schoolde zich bij aan Nyenrode Business University, Harvard en Comenius Leergangen.

Het Sovjet Ereveld is voor Rijkers geen onbekende plek. Hij werd geboren in Amersfoort, groeide op in Leusden en werkte midden jaren negentig als verslaggever bij de Amersfoortse Courant. ,,Het is voor mijn een enorme eer om Alex Engbers op te volgen’’, zei Rijkers. ,,Het zijn grote schoenen om te vullen als ik zie wat hij in zijn termijn – en de aanloop daar naartoe – heeft betekend voor het Ereveld.”

Op het Sovjet Ereveld liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven. Terugtredend voorzitter Engbers gaf in 1998 het eerste zetje tot de identificatie van soldaten en de opsporing van hun nabestaanden. Hij vroeg Remco Reiding, een toen 21-jarige journalist in opleiding, om eens in het Ereveld te duiken. Sindsdien heeft Reiding meer dan 250 oorlogsslachtoffers geïdentificeerd en meer dan 220 van hun families opgespoord en geïnformeerd.

In 2010 richtten Engbers en Reiding de Stichting Sovjet Ereveld op. Engbers gaf sindsdien twaalf jaar leiding aan het bestuur van de stichting. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot erevoorzitter.

,,De verbinding die de stichting steeds weet te leggen tussen mensen, over afstand, taal, tijd en geloof heen, heeft me altijd ontroerd’’, zei Engbers bij zijn afscheid. ,,Het is prachtig om te zien dat wat begon als een eenmanszaak van Remco is uitgegroeid tot een stevig aan de weg timmerende stichting die gedragen wordt door een krachtig bestuur, tientallen vrijwilligers en honderden adoptanten.’’

Ook Jerke Verschoor (44) en Nadia van der Meer (48) treden toe tot het bestuur van Stichting Sovjet Ereveld, dat verder bestaat uit Ilse Matser (52) en Ruud van Heel (59). Verschoor studeerde geschiedenis met als specialisatie Rusland en Oost-Europa en hij zette zich lange tijd in voor versterking van de banden op onderwijsgebied. Van der Meer is eigenaar van een juridisch adviesbureau voor onder andere Nederlandse bedrijven die zich in de voormalige Sovjetrepublieken willen vestigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie