Fietsersbond in actie tegen gevaarlijke paaltjes

8 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

LEUSDEN - Binnenkort worden in de wijk 't Ruige Veld in Leusden 23 overbodige paaltjes in de openbare ruimte weggehaald. Paaltjes vormen namelijk gevaarlijke obstakels voor het fietsverkeer. De Fietsersbond heeft er daarom bij de gemeente op aangedrongen dat deze als ze niet onmisbaar zijn snel worden verwijderd.

De Fietsersbond heeft, samen met de gemeente, alle paaltjes in de wijk 't Ruige Veld in kaart gebracht. Van de paaltjes in de wijk blijkt slechts een klein aantal echt noodzakelijk. 75 procent van de hindernissen is overbodig. Deze 23 paaltjes worden daarom binnenkort verwijderd. De resterende paaltjes worden beter zichtbaar gemaakt. Op de website van de plaatselijke Fietsersbond (leusden.fietsersbond.nl), is te zien welke paaltjes wat ons betreft kunnen verdwijnen en welke moeten blijven.

Jaarlijks vallen in Nederland onder fietsers doden en gewonden, doordat tegen een paaltje wordt gereden. Ook in Leusden waren er ongelukken die vaak niet gemeld werden. Veel fietsers nemen het zichzelf kwalijk dat zij een paaltje niet hebben opgemerkt. De echte oorzaak is dikwijls de onopvallendheid van het obstakel.

De ernst van het letsel neemt toe door de populariteit van snellere E-bikes. Vandaar dat de Fietsersbond in actie komt om, samen met de gemeente, overbodige paaltjes te verwijderen en de paaltjes die echt nodig zijn beter zichtbaar en zo veiliger te maken.

De gemeente vraagt de samenleving om zaken vooral zelf aan te pakken (Samenleving Voorop). Daarom heeft de Fietsersbond het initiatief genomen om nu, bij wijze van test, het probleem van de overbodige paaltjes eerst in de wijk 't Ruige Veld op te lossen. Het is de bedoeling dat dit probleem ook in andere wijken wordt aangepakt. De Fietsersbond neemt ook hierin het voortouw en vraagt inwoners om gevaarlijke obstakels in hun wijk te melden via www.meldpunt.fietsersbond.nl. Nadat alle meldingen zijn beoordeeld, vragen wij de gemeente om de gevaarlijke paaltjes te verwijderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie