Eensgezindheid onder lijsttrekkers

8 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Voor het debat was in totaal vijf kwartier uitgetrokken. Er was dan ook niet veel tijd voor uitgebreide discussies. Voordat het werkelijke debat begon kregen de deelnemers de gelegenheid om in het kort uiteen te zetten waar hun partij voor staat. ,,Wie kan werken, werkt. Wie niet kan werken wordt geholpen", aldus Carlos Genders (VVD) die de spits mocht afbijten. Verder staat zijn partij voor lage lasten voor de burger. Geen verhoging maar verlaging van lokale belastingen. Joost van Herpen (GroenLinks/PvdA) benadrukte dat zijn partij vooral een sociale partij wil blijven die bescherming biedt aan diegenen die dat nodig hebben. Ook Barto Piersma (CDA) wil er voor zorgen dat ,,niemand tussen wal en schip terecht komt". ,,Leusden beweegt en moet in beweging blijven", zo hield Roel Madiol (D66) zijn gehoor voor. Hij ziet Leusden als een uitgelezen dorp voor wandelaars en fietsers. Een tweede sporthal hoort er naar zijn mening ook te komen om iedereen te kunnen laten sporten. Jan Overweg (CU/SGP) verklaarde angst te hebben voor de samenwerking in grote verbanden waarin Leusden deelneemt. Naar de mening van zijn partij kan heel veel plaatselijk geregeld worden, speciaal waar het de zorg betreft. ,,We kennen immers de mensen waar het om gaat". Wat hem betref wordt er een impuls gegeven aan het herstel van De Biezenkamp en het renoveren van de Hamershof.

LEUSDEN - LEUSDEN - Lijsttrekkers van de vijf politieke partijen die meedoen aan de Leusdense gemeenteraadsverkiezingen troffen elkaar vorige week donderdag in het theater van AFAS. De zaal was volledig bezet, hetgeen betekent dat er 280 belangstellenden aanwezig waren. Onder leiding van Marcel van Delft van AssumDelft advocaten en Ronald de Kimpe, voorzitter van de Bedrijven Kring Leusden, kregen de kopstukken van de Leusdense politiek de gelegenheid met elkaar te discussiëren over vijf actuele thema's.

door Frits van Breda

Bij het interactieve lijsttrekkersdebat was de verdeeldheid over de stellingen met name bij het publiek merkbaar. Vraagstellingen over onder andere de regulering van de zorg, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en een tweede sporthal kwamen aan de orde.

Met groen en rood gekleurde kaartjes in de zaal konden de lijsttrekkers voor hun visie op het onderwerp te geven de duidelijke verdeeldheid onder het publiek aanschouwen.

Al bij de eerste stelling viel op dat die verdeeldheid in de zaal groter was dan tussen Carlos Genders (VVD) en Roel Madiol (D66). 'Een tweede sporthal moet er komen', zo spraken zij. Of de financiering hiervan wel al dan niet door de gemeente gedragen moet worden, waren zij het echter niet eens.

Van de VVD mag de sporthal er komen maar wat Genders betreft moet de gemeente niet in de buidel tasten om de hal te realiseren. D66 is van mening dat de gemeente zelf een mogelijkheid moet vinden voor het financieren van de hal. Als het aan het CDA ligt hoeft er geen nieuwe sporthal te komen. Lijsttrekker Barto Piersma had vastgesteld dat zo'n sporthal in 2020 niet meer nodig zal zijn. Naar zijn mening kan tot die tijd misschien volstaan worden met het overkappen van velden in de winterperiode.

Zorg

Over de zorgverlening waarvoor de gemeente straks de verantwoordelijkheid krijgt, kwamen ook reacties uit de zaal. De woordvoerders van VVD en CDA werden hierover naar hun mening gevraagd. Beide lijsttrekkers waren het er over eens dat de gemeente de regie moet blijven voeren en dat de zorg beschikbaar moet zijn. ,,De raad heeft toegestemd met de inkoop van zorg door Amersfoort. Terugdraaien die beslissing en zelf aan de knoppen zitten", stelde ombudsman Cor Pitlo vanaf de tribune voor. Geen van de politici wilde zo ver gaan om het besluit weer teniet te doen. Wel willen alle partijen dat de gemeente zoveel mogelijk zelf organiseert.

Bedrijfsgebouwen

Over andere onderwerpen bleken er geen grote verschillen te bestaan tussen de vijf partijen. Huisvesting in leegstaande bedrijfsgebouwen moet kunnen en Leusdense ondernemers die zich

bezighouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen, mogen bevoordeeld worden als het gaat om aanbestedingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie