Afbeelding
Foto Shutterstock

Bamboe vloeren een nieuwe trend in Nederlandse interieurs

26 april 2022 om 21:15 Partnercontent

Een vloer vervangen in huis is vaak niet eenvoudig. De diverse mogelijkheden die tegenwoordig geboden worden, laten consumenten twijfelen. Is het nog wel verstandig om voor een houten vloer te kiezen, nu er sprake is van schaarste aan hout? Doe ik er verstandig aan om voor een moderne gietvloer in huis te kiezen? Een derde optie, welke de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen heeft binnen Nederlandse interieurs, zijn bamboe vloeren. Heb jij er al eens naar gekeken? Het is een goed alternatief voor vloeren van hout, parket of bijvoorbeeld pvc. Er zijn verschillende redenen die maken dat bamboe vloeren het overwegen waard zijn.

Verschillende modellen bamboe vloeren

Daar bamboe vloeren als een alternatief voor houten vloeren worden beschouwd, heb je ook bij dit type vloer de mogelijkheid het materiaal op verschillende manieren te leggen. Kies je bijvoorbeeld voor een hippe visgraat vloer in huis, of leg je de bamboe planken recht neer? Bij die laatste optie kun je kiezen tussen het op horizontale- en verticale wijze leggen van de bamboe vloer. Het is afhankelijk van het formaat van de ruimte, welke optie het meest geschikt is. Vaak lijkt een ruimte optisch langer, wanneer je de langen verticaal naast elkaar legt. Wil je juist dat een ruimte breder lijkt? Kies in dat geval voor het verticaal aanbrengen van de vloer. Dit geldt overigens niet alleen bij de keuze voor bamboe vloeren, maar bijvoorbeeld ook voor visgraat vloeren van parket, hout of pvc.  

Voordelen van een bamboe vloer in huis

Een van de redenen om niet voor een houten vloer in huis te kiezen, is de schaarste aan dit materiaal. De laatste jaren speelt het probleem steeds vaker op. Bouwprojecten komen stil te liggen doordat er onvoldoende hout beschikbaar is. Het voordeel van bamboe is dat dit materiaal vrijwel onuitputtelijk is. Ecologisch gezien zijn de bamboe vloeren om deze reden een hele verstandige keuze. Daarnaast hebben de bamboe vloeren een uniek uiterlijk, wat de ruimtes in huis een hele warme uitstraling geeft. In die zin is de vergelijking met een klassieke eikenhouten vloer heel terecht. Toch is de uitstraling van beide soorten vloeren heel verschillend! 

Bamboe vloer gebruiken op vloerverwarming

Van houten vloeren wordt regelmatig gesteld, dat het onverstandig is deze vloeren te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Bij vloerverwarming moet in zo’n geval eerst het hout verwarmd worden, alvorens de temperatuur in de ruimtes zelf oploopt. Daar houten vloeren de warmte niet gemakkelijk doorlaten, kost het verwarmen van ruimtes onnodig veel energie. Van bamboe vloeren wordt gesteld, dat deze vloeren goed te combineren zijn met vloerverwarming. Start je binnenkort met de aanleg van vloerverwarming in huis? Het kan een goed moment zijn om over te stappen op een bamboe vloer. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie