José Huurdeman, burgemeester Bouwmeester en Hans Peter Reinders onthulden het bord bij de tankkering.
José Huurdeman, burgemeester Bouwmeester en Hans Peter Reinders onthulden het bord bij de tankkering. Daan Bleuel

Burgemeester onthult informatiebord bij teruggevonden tankversperring

29 oktober 2021 om 16:16 Historie

LEUSDEN Burgemeester Bouwmeester heeft vrijdagmiddag -na een uitgebreid programma in de kantine van de hockeyclub- een informatiebord onthuld bij de gerestaureerde tankversperring op de Engweg. Het was de kroon op het maandenlange werk van projectleider Hans Peter Reinders en historica José Huurdeman die het verhaal reconstrueerde. 

door Daan Bleuel

De tankkering werd recent teruggevonden bij de afbraak van een schuur op een boerenerf in Achterveld. De betonblokken deden daar dienst als fundering. ,,Er was kort na de oorlog tekort aan bouwmateriaal’’, vertelde Huurdeman kort voor de officiële handeling. ,,Dit is een voorbeeld van hergebruik van bouwmateriaal.’’

ONDER WATER Onderzoek van Huurdeman wees uit de de zes betonblokken, waaruit stalen spoorstaven staken, op twee verschillende plekken dienst deden om de opmars van de Duitse artillerie, begin mei 1940, te vertragen of zelfs tot stilstand te brengen. Vier ervan stonden opgesteld op de Hessenweg, de andere twee op de Engweg (tegenover het hockeycomplex), ongeveer op de plek waar ze nu zijn teruggeplaatst. Het gebied was door de Nederlandse defensie onder water gezet, waardoor alleen wegen over hoger gelegen delen begaanbaar waren voor militaire voertuigen, zoals tanks. 

Na de capitulatie werden de betonblokken door de Duitse bezetter weggehaald en hoogstwaarschijnlijk in de berm langs de Hessenweg achtergelaten. Daar bleven ze liggen tot na de oorlog, waarna een Achterveldse boer ze confisqueerde.  

VERDEDIGINGSLINIE Op initiatief van ambtenaar Hans Peter Reinders zijn de betonblokken in veiligheid gebracht, schoongemaakt, gerestaureerd en werd er een nieuw plekje voor gevonden. De tankkering past in de herwaardering van de Grebbelinie, een historische verdedigingslinie die liep van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan Bunschoten. Op verschillende locaties, waaronder een bunker aan de Langesteeg die nu als museum dienst doet, werd de Grebbelinie gerestaureerd en opgesteld voor bezoekers. 

Maar Gerolf Bouwmeester die sinds enige tijd ook voorzitter is van het Platform Grebbelinie, wees in zijn welkomstwoord ook op andere functies van de Grebbelinie: ,,Het is niet alleen historisch erfgoed, het heeft zich ook ontwikkeld tot een fraaie, ecologische verbindingszône. Én het is een lijn die gemeenten met elkaar verbindt.’’ Hij onderkende ook de gegroeide toeristische potentie van de linie: ,,We gaan de komende tijd serieus proberen die beter op de kaart te krijgen’’, aldus Bouwmeester. 

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie