Carel van Wingerden: ,,Darten is het beste excuus om doordeweeks een biertje te kunnen drinken.
Carel van Wingerden: ,,Darten is het beste excuus om doordeweeks een biertje te kunnen drinken." Foto Rinus van Denderen

'Lets Play Darts' in Leusden: 'Van Barneveld heeft ons groot gemaakt'

20 december 2019 om 07:20 Overig

LEUSDEN Op de televisie wordt darten weer goed bekeken en vrijwel iedereen verwacht dat Nederlander Michael van Gerwen het wereldkampioenschap wint. Ook bij Lets Play Darts (LPD) uit Leusden volgen de leden het toernooi op de voet. 'Darten is het beste excuus om doordeweeks een biertje te kunnen drinken'.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Of het nou op de zolderkamer was of in een kroeg; iedereen heeft wel een dartpijl richting de triple twintig gegooid op een dartbord. Vaak hing dan het bord op een deur, waarin - behalve enkele pijlen - verder enorm veel kleine gaatjes zaten. Darten leer je namelijk door veel te oefenen en in het begin vliegen de pijlen nog alle kanten op. Dat is inmiddels niet meer het geval bij leden van Lets Play Darts in Leusden (LPD); die vereniging beoefent de sport serieus, al zijn plezier en een biertje net zo belangrijk.

Sinds 1998 is het mogelijk om op de Bavoortseweg in een gezellige ruimte te darten. LPD deelt de speelhal met de tafeltennisvereniging en op die manier hebben beide clubs een stevig fundament voor de toekomst. Met vijftien professionele banen heeft de dartvereniging zijn leden genoeg te bieden. ,,Eigenlijk kun je hier op speeldagen altijd wel een pijltje gooien en hoef je nooit lang te wachten."

HET WK DARTS Carel van Wingerden is een van de leden die al flink wat jaren actief is bij de vereniging. De inmiddels 57-jarige gooit wekelijks zijn pijlen in Leusden en is in competitieverband actief in de derde divisie. Want bij LPD speelt men op vrijdagavond dan wel haar eigen clubwedstrijdjes; op woensdag gaat het om de knikkers. ,,Maar", zegt de inwoner van Leusden direct. ,,Ook dan is dat biertje en het ouwehoeren belangrijk. Maar goed, als je voor dat bord staat... wil je winnen ook. Zo is het ook wel weer."

In de speelhal hangt ook een televisiescherm en die staat de komende tijd weer aan. Het wereldkampioenschap darts wordt momenteel gespeeld en de leden van LPD volgen dit uiteraard. Zo is Ron Meulenkamp, ooit begonnen bij LPD en nu erelid, vandaag (woensdag, red) te bewonderen. Maar ook zag Van Wingerden afgelopen zondag de uitschakeling van Raymond van Barneveld. Het toernooi moest zijn laatste worden en die wilde de grootheid in stijl afsluiten. ,,Zo'n afscheid gun je niemand. Hij heeft Nederland aan het darten gekregen en duizenden mensen hebben hem zien spelen."

GROOTHEID VAN BARNEVELD De Hagenees heeft echter veel betekend voor de sport, weet ook Van Wingerden. ,,Hij heeft darten en ons groot gemaakt. Zo kwam hij in het verleden zelfs naar ons complex en gooide hij ook hier een pijltje. Dat zijn mooie dingen."

Of er een nieuwe Van Barneveld rondloopt bij LPD, durft het bestuurslid niet te zeggen. ,,Er gooien hier zeker talentvolle darters, alleen een nieuwe Raymond? Nee, dat weet ik niet. Vaak gaan die spelers al heel snel naar de bond, om daar nog meer uren te maken. Als wij zo'n speler hebben, zullen wij hem dat dan ook zeker adviseren."

Iedereen kan darten, het rekenen is alleen wat lastigHOGE FINISH Nee, in Leusden willen ze vooral gewoon gezelligheid. Met wat muziek, een hapje en een drankje. ,,Ik zeg altijd maar zo: 'darten is het beste excuus om doordeweeks een biertje te kunnen drinken'. Veel mensen associëren darts direct met een kroeg en dat begrijp ik. Het één hoort bij het ander. Alleen heb je bij een vereniging net wat meer rust en de ruimte om optimaal te kunnen gooien."

Op vrijdagavond kan iedereen die sfeer wil proeven binnenlopen bij het clubgebouw op de Bavoortseweg. Tijdens de vrij toegankelijke speelavond worden er vier ronden van acht vrijdagavonden gespeeld en de winnaar krijgt een leuke prijs. ,,Je hoeft dus geen lid te zijn van de club. Iedere vrijdag start de inschrijving om 19.30 en beginnen de wedstrijden om 20.00 uur. We maken er dan dan met z'n allen een leuke avond van."

Maar de echte fanatiekelingen zijn lid en spelen op de woensdagavond competitie. Bij LPD zijn er vijf teams -bestaande uit minimaal vijf leden- ingeschreven bij de bond. Variërend van de tweede divisie tot aan de vierde divisie. ,,Ikzelf gooi al zo'n twintig jaar", aldus het bestuurslid. Vaak in de derde divisie. Een prima niveau voor mij. Of ik wel eens 180 heb gegooid? Jazeker. Mijn hoogste finish is 170, al is dat wel een tijdje geleden. Gelukkig gebeurde dat in ons clubhuis, anders zou niemand mij geloven."

REKENEN Doordat het Wereldkampioenschap nog altijd wordt gespeeld, hoopt Van Wingerden dat meer mensen feeling krijgen met de sport. ,,Toen Van Gerwen vaak won, merkten wij dit ook. Nou, laat hem dit jaar dan maar weer winnen. Als er op woensdag of vrijdag een wedstrijd is, staat ook hier de televisie aan. Zulke evenementen zijn mooi om te volgen en al helemaal als je liefhebber bent."
Aan Leusdenaren die nu nog op hun zolderkamer gaatjes in de deuren gooien, wil Van Wingerden zeggen: stap het clubhuis eens binnen en speel met ons mee. ,,We helpen iedereen graag. Weet je wat het is; iedereen kan darten. Het rekenen is alleen wat lastig. Maar goed, ook dat komt wel goed."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie