Afbeelding
Simon Kuyvenhoven

Veel interesse voor Chi Neng Qigong in buitenlucht Alandsbeek

1 juni 2021 om 07:50 Overig

LEUSDEN In China is het heel normaal: groepen mensen die in een park of op een plein samen Chi Neng Qigong beoefenen. Voor ons Nederlanders is dat mogelijk een beetje wennen. Wijkvereniging Buurkracht Alandsbeek vindt juist nú het moment heel geschikt om ermee te starten. Vorige week gaf Jolanda Bast van Studio Omnis de tweede les op een speelveld midden in de wijk.

,,Twee jaar geleden zou ik het inderdaad misschien niet gedaan hebben”, vertelt één van de deelnemers. ,,Voorbijgangers zien je namelijk gewoon staan, een zaal voelt dan veiliger. Nu met corona is het juist heel logisch om naar buiten te gaan. En dat mensen je dan zien, kan me niet meer zoveel schelen. Het is maar net wat je gewend bent en dit went snel. Ook voor die voorbijgangers.”

In een maand tijd hebben al 37 buurtgenoten zich opgegeven voor deze cursus in de buitenlucht. ,,Juist nu hebben mensen behoefte aan zoiets als Chi Neng Qigong”, zegt Jolanda Bast van Studio Omnis. ,,De coronasituatie heeft ons op onszelf teruggeworpen. Meditatie in beweging sluit daar mooi bij aan, we zijn er als het ware klaar voor. Tegelijk heeft corona bij sommigen geleid tot een zwakke gezondheid (na ziekte) of stress door alle impact van corona op hun leven. Chi Neng Qigong is in al die gevallen heel heilzaam.”

SAMEN DOEN ,,En we willen juist nu weer wat sámen doen”, vult Fleur de Velde Harsenhorst aan namens de wijkvereniging. ,,Tijdens deze lessen kan dat voor iedereen op een veilige manier. De jongste deelnemers in de groep zijn dertigers, de oudste is 94. Als het weer mag, gaan we na afloop thee schenken, hebben we bedacht. De les duurt een uur, maar dat glas thee en elkaar ontmoeten vinden we als wijkvereniging minstens zo belangrijk.”

EXTRA HELDER De oefeningen op het veld zien er heel rustig uit. Toch blijkt ‘meditatie in beweging’ best moeilijk. Deelnemer Frank: ,,Het vergt concentratie om echt te ontspannen en bij mezelf te blijven. Jolanda stuurt je daarin, maar voor ik het weet ben ik ergens door afgeleid. Eigenlijk is het daarom goed om dit te oefenen in een buitensituatie - soms klinkt het geluid van een boor, een auto rijdt langs, een mevrouw met een hond passeert nieuwsgierig. Maar boven dat alles uit hoor ik de vogels extra helder lijkt het. En als je tijdens een oefening omhoog kijkt zie je de bladeren van de bomen tegen de lucht. Ik ben me ineens meer bewust van die dingen.”

Chi Neng Qigong
Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer die over de hele wereld beoefend wordt. De fysieke bewegingen zijn mild rekkende, licht strekkende bewegingen van het lichaam. Hierdoor worden spieren en pezen ontspannen en verlengd. Alle ondersteunde weefsels, de huid, de bloedvaten, de meridianen en de organen worden ritmisch bewogen en gemasseerd.
Chi Neng Qigong vergroot volgens Studio Omnis Leusden kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en concentratie.

Informatie en reacties: buurkrachtalandsbeek@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie