Opnieuw heeft de Tour de Junior een internationaal deelnemersveld.
Opnieuw heeft de Tour de Junior een internationaal deelnemersveld. Arnoud J Spaaij

'Organisatie Tour de Junior in de startblokken'

19 juli 2019 om 07:22 Sport

ACHTERVELD Volgende week raast het peloton van de Tour de Junior voor de tweeënzestigste keer door de straten van Achterveld. Alleen een stukje van het parcours over de Hessenweg, die momenteel gerenoveerd wordt, moet nog geplaveid worden. Maar dat is op tijd gereed, zo heeft de aannemer beloofd.

Arnoud J Spaaij

De doorgang over de Hessenweg is vanzelfsprekend van belang voor de derde en zesde etappe van de jeugd wielerronde op de dagen dat het parcours over het gedeelte gaat wat net is voorzien van nieuw riool. Maar dat de Hessenweg volgende week weer doorgaand verkeer kan verwerken is ook van groot belang voor de omleidingen die er zijn als de tourkaravaan elders door het dorp rijdt. Voorzitter van de Tour de Junior Arnold Leurs heeft er wel vertrouwen in. In de plannen voor de renovatie is er rekening gehouden met evenementen als de Tour de Junior en bovendien heeft de organisatie goed overleg gehad met aannemer Van Schoonhoven Infra.

Hoewel lange tijd nauwkeurig gekeken is of het programma van de Tour de Junior voor de renovatie toch aangepast moest worden, hoefde dat uiteindelijk niet. Aanpassen van het programma had niet alleen sportief grote gevolgen gehad maar zeker ook voor de praktische organisatie. De Tour de Junior kan bouwen op een jaren lang intensief opgebouwde ervaring van vrijwilligers en de draaiboeken zijn in tientallen jaren tot achter de komma uitgewerkt.

Het programma is met negen etappes dus identiek aan voorgaande jaren. Afhankelijk van de leeftijdscategorie zijn de lengtes van de drie pelotons aangepast. Op maandag start de tour met een omloop van 4 kilometer. Dinsdag zijn er twee etappes. 's Morgens een bergtijdrit op de Leusder Heide. 's Avonds is er de wegwedstrijd op het parcours van 1.500 meter. Woensdagmiddag wordt de Johan Ossendrijver Klassieker verreden over de Moorsterweg, Voskuilerdijk, Langesteeg en Asschatterweg. Donderdagmorgen is opnieuw een bergtijdrit waar doorgaans de favorieten al zichtbaar worden met de eerste plaatsen in het bergklassement. 's Avonds slijpen de renners de messen voor de laatste etappes van de wielerweek; tijdens de wegwedstrijden van donderdag is er doorgaans veel tactisch spel te zien in Achterveld. Vrijdag staan er opnieuw twee etappes op het programma. 's Morgens 4,5 kilometer tijdrit op de Emelaarseweg en 's avonds de omloop over de Hessenweg en Klettersteeg. En hoewel de renners hun plek in de klassementen doorgaans op zaterdag redelijk hebben bepaald, wordt er 's middag op het criterium op het parcours van 890 meter de laatste jaren nog hevig gevochten om de eindoverwinning. Met name in de categorie Nieuwelingen willen de sporters tot op het laatst alles uit de kast halen om in het geel te komen.

Zaterdagmorgen is er de Jeugdronde van Achterveld voor categorie 1 tot en met 4. Bijna honderd en tien jongens en meisjes melden zich aan de start. Voornamelijk Nederlandse jeugd maar ook deelnemers uit Tsjechië, Engeland en Australië.

Internationale Tour de Junior, 22 tot en met 27 juli: www.tourdejunior.nl.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie