‘Muzikale’ Kerststallententoonstelling

8 december 2010 om 00:00 Nieuws

Rob Bakker is al veertien jaar een van de organisatoren van de tentoonstelling: ,,Wijlen Pastoor Schuurmans heeft 26 jaar geleden een start gemaakt met de jaarlijkse kerststallenpresentatie, het is echt zijn levenswerk. Hij had een verzameling van kleine heiligen, de zogenaamde Santons, en wilde deze kunstwerkjes delen met anderen. Omdat steeds meer mensen hun eigen kerststal inbrachten breidde de tentoonstelling zich verder uit.”

Leusdenaren treden op tussen de stalletjes LEUSDEN/AMERSFOORT - In de Sint Ansfriduskerk te Amersfoort is van 10 tot en met 19 december voor de 26ste keer de Kerststallententoonstelling. Deze expositie is een initiatief van circa vijftig vrijwilligers uit Amersfoort en omgeving. Een van de organisatoren is Leusdenaar Rob Bakker. Er zijn ongeveer 250 Kerststallen en Kerstgroepen uit meer dan vijftig landen opgesteld. Gedurende de tentoonstelling treden er in de weekenden en in de avonduren circa dertig verschillende koren op. De Leusdense harpiste Yvette Verzijl -Veenstra opent zaterdag 11 december het programma.

door Sigrid Hoekzema

Tijdens de tentoonstelling treden er verschillende koren uit de regio op. Ook vanuit Leusden staan er muziekbijdragen op de planning.Yvette Verzijl - Veenstra, harpiste uit Leusden opent zaterdag 11 december het programma. Gospelgroep Reformation, zingt onder leiding van Hans de Kruij. Ook Ars Nobilis zal liederen brengen. Hun repertoire bevat koormuziek vanaf 1600 tot heden. Ook Jongerenkoor JKL Generations treedt op, zij vierden vorig jaar hun 30 jarig jubileum. Op zondag 19 december is koor Les Bonapartes uit Leusden een van de hekkensluiters.

Rob Bakker: ,,Het is spelenderwijs ontstaan dat er in de loop der jaren veel prettige contacten zijn gegroeid met gastkoren uit de omgeving van Amersfoort. De kerk heeft natuurlijk een prachtige akoestiek. Op initiatief van een kinderleidster hebben we ook al jaren een speelhoek voor de kinderen. In deze hoek mogen de kinderen –in tegenstelling tot de rest van de expositie- vrij spelen met de beeldjes. Ouders kunnen dan op hun gemak rondkijken. We verwachten dit jaar weer veel bezoekers, als het weer ons goed gezind is. Vorig jaar lag er zo’n pak sneeuw dat veel mensen helaas wegbleven.”

De totale opbrengst van de Kerststallententoonstelling gaat ieder jaar naar een goed doel. Rob Bakker: ,,Dit jaar is de keuze gevallen op kinderhospice de Glind. In dit hospice, wat sinds zeven jaar in de Glind is gevestigd, kunnen ernstig zieke kinderen kortere of langere tijd verblijven. De kinderhospice gaat uitbreiden en bouwt een nieuwe onderkomen in Ede. In de toekomst kunnen daar twaalf kinderen worden verzorgd. De opbrengst zal worden gebruikt voor de aankoop van een aangepast speeltuintoestel.”

De St. Ansfriduskerk bevindt zich aan de Jacob Catslaan 28 te Amersfoort.

Meer informatie over entreeprijzen, openingstijden en het volledige muziekprogramma: www.sintansfridus.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie