Leusdense Yvette den Hartog schrijft boek over rouwverwerking

12 december 2012 om 00:00 Nieuws

LEUSDEN - De Leusdense Yvette den Hartog (25) heeft een boek geschreven over rouwverwerking voor jongeren. Den Hartog was vijftien toen haar moeder plotseling overleed.

,,Steeds meer jongeren verliezen vroegtijdig een ouder. Juist in de levensfase is het verliezen van een dierbare van grote invloed op hun ontwikkeling. Ik ben een erg open en geïnteresseerd persoon en opgegroeid in een familie waarin ik altijd alles bespreekbaar kon maken. Mede door deze eigenschappen kwamen er de laatste jaren veel jongeren naar mij toe waarvan één of beide ouders waren overleden. Ze waren door vrienden van hen naar mij toe gestuurd. Ze vroegen me hoe ik het overlijden van mijn moeder had ervaren, hoe ik er nu in sta en ze bespraken hun problemen met mij", legt Yvette den Hartog uit.

,,Aan de hand van deze gesprekken ben ik enige tijd geleden een onderzoek gestart onder jongeren die een ouder of beide ouders zijn verloren. Hoe hebben ze het ervaren? Waar liggen de problemen? En hoe kunnen we middels deze antwoorden andere jongeren adviseren. Ik merkte dat er veel jongeren zijn die hun gevoelens niet of gering kunnen delen. Jongeren die (onnodig) in de problemen zijn gekomen en/of die emotioneel een wrak zijn.

Persoonlijk vind ik dat hier te weinig aandacht aan word geschonken en dat er ook te weinig informatie beschikbaar is. Vanuit dat oogpunt ben ik een onderzoek gestart naar rouwverwerking onder jongeren die een ouder zijn verloren wat tot een boek heeft geresulteerd."

'Carpe Diem…Juist nu!' is een boek waarmee De Hartog jongeren die in de toekomst (helaas) in eenzelfde positie zullen verkeren, op voorhand wil helpen. ,,Ik wil ze de mogelijkheid bieden om wanneer zij hier behoefte aan hebben dat stukje (h)erkenning te geven en ze de steun te bieden waar ze op dat moment naar verlangen. De ervaringsverhalen, de tips, de informatie ter voorbereiding, alles wat ik in mijn boek heb beschreven zou ze kunnen helpen. De begeleiding onder jongeren die een ouder zijn verloren laat vaak te wensen over en juist bij jongeren die in hun ontwikkelingsfase verkeren is dit zo enorm belangrijk, daar moest ik gewoon wat voor doen", besluit Den Hartog.

De boekpresentatie staat gepland op vrijdagavond 28 december van 19.30- 20.30 uur bij boekhandel Van de Ven te Soest.

,,Deze datum is voor mij persoonlijk erg bijzonder. Het is dan exact tien jaar geleden dat mijn eigen moeder overleed. Ter ere van haar maar ook ter ere van alle overleden en zieke ouders van mijn respondenten en aanwezige zal ik dan mijn boekpresentatie houden. Ik zal ook stilstaan bij hen die er niet meer zijn middels het opsteken van een kaars en door een minuut stilte in te lassen."

Voor meer informatie kunnen belangstellenden mailen naar carpediemjuistnu@live.nl of kijken op www.facebook.com/CarpeDiemJuistNu kijken.

Het boek is vanaf 28 december sowieso verkrijgbaar bij Van de Vlist boekhandel in Leusden. Ook via Bol.com, seleksys en bruna.nl is het boek dan verkrijgbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie