Tbs en 20 jaar cel geëist voor moord in Leusden

12 maart 2013 om 00:00 Nieuws

LEUSDEN - Tegen de 46-jarige verdachte die onder andere verdacht wordt van doodslag in oktober 2009 in Leusden, heeft de officier van justitie vandaag de oplegging van de maatregel tbs geëist en een celstraf van twintig jaar.

De verdachte werd in november 2011 vanuit België overgebracht naar Nederland om berecht te worden. In België zit hij een straf uit van zes jaar, onder andere voor gijzeling van zijn eigen advocaat. In ons land wordt hij ervan verdacht eind oktober 2009 een 41-jarige man in zijn woning in Leusden om het leven te hebben gebracht. Op 2 november 2009 werd het slachtoffer dood in zijn woning aan de Stijgbeugel aangetroffen. Hij was mishandeld en waarschijnlijk al op 27 oktober doodgestoken. In het dossier is volgens de officier voldoende bewijs om dit feit aan verdachte toe te rekenen zoals bloedsporen.

Hij zou dit feit kort na zijn vrijlating op 23 oktober 2009 hebben gepleegd nadat hij een straf voor oplichting had uitgezeten. Tussen zijn vrijlating op 23 oktober 2009 en zijn aanhouding in België op 9 december 2009 heeft hij zich vermoedelijk ook schuldig gemaakt aan belaging van en poging tot moord op zijn ex-vriendin. Toen hij het huis binnendrong, wist zij naar het dak te vluchten en tijd te rekken zodat de politie hem die dag, 28 oktober 2009, kon arresteren voordat hij haar iets aan kon doen. Hij werd vastgezet in de Penitentiaire Inrichting in Arnhem. Op 6 december 2009 wist hij daar te ontsnappen door een medewerker van de Penitentiaire Inrichting en een passerende automobilist te bedreigen en te gijzelen. Verdachte vluchtte naar België waar hij op 9 december 2009 werd aangehouden en vastgezet.

De verdachte heeft niet meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek. Er zijn wel oudere rapportages, opgemaakt toen hij in 2000 terecht stond voor het wurgen van zijn vrouw en waarvoor hij een celstraf van acht jaar heeft gekregen. En ondanks het gebrek aan medewerking geven de gedragsdeskundigen aan dat de man lijdt aan antisociale, narcistische en paranoïde stoornissen. De officier wees daarbij nog op het problematische gedrag in detentie waardoor hij niet op een gewone verblijfsafdeling kon blijven, het gebrek aan behandeling en inzicht in zijn ziektebeeld en de ernst van de feiten. ,,Bovendien kan ook een rechter komen tot de vaststelling van een stoornis'', betoogde de officier, die alles overziend een gevangenisstraf voor de duur van twintig jaar eiste en oplegging van de maatregel tbs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie