Levendige dag in Tour de Junior

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

ACHTERVELD - Na het barre weer op maandagavond waren de omstandigheden voor de 120 coureurs dinsdag aanmerkelijk beter. Er stonden gisteren twee etappes op het programma, waardoor het voor de renners al vrog dag was. Om 8.30 uur vertrokken zij op de fiets onder begeleiding van motorrijders in een langgerekt lint naar de Leusderheide. Daar werd de eerste bergtijdrit over een afstand van 1000 meter gehouden. 's Avonds werd in het dorp de derde etappe verreden, een wegwedstrijd over een parcours van bijna vier kilometer, dat al naar gelang de categorie vijf, zes of acht keer moest worden afgelegd. Het werd een levendige dag, waarbij in meerdere klassementen de leiderstrui van schouders wisselde.

Tijdrit

Bij de jongste lichting verstevigde de winnaar van het openingscriterium, Thijs Leijgraaff, zijn positie door een afgetekende zege in de tijdrit. Bij de 14-jarigen klopte Dennis Looy verrassend de sterke Belg Gilles Loncin. De Achtervelders Bob van den Hengel en Kevin Ossendrijver hoefden met respectievelijk een zevende en een twaalfde plaats slechts luttele seconden toe te geven. De Nederlands kampioene tijdrijden Amy Pieters onttroonde bij de nieuwelingen dames Marion Meerkerk. De Leusdense Rickst van der Helm noteerde de achtste tijd. Bij de nieuwelingen nam de sterke tijdrijder Barry Markus de leiderstrui over van Kay Welten. Barnevelder Wilco Kelderman eindigde knap als zesde.

Wegwedstrijd

Onder ideale omstandigheden werd er in de wegwedstrijd volop strijd geleverd. Bij de 12- en 13- jarigen verstevigde Thijs Leijgraaff uit De Hoef zijn leidende positie met zijn derde zege in successie. De Belg Gilles Loncin won bij de 14-jarigen de massasprint en heeft in het algemeen klassement inmiddels een voorsprong van 24 seconden opgebouwd. Bob van den Hengel is zevende en Kevin Ossendrijver neemt de negende plaats in. Bij de nieuwelingen dames pakte Amy Pieters in de sprint haar tweede overwinning van de dag. Met 19 seconden voorsprong op Chloe Spier heeft zij de roze leiderstrui stevig om haar schouders. Bij de nieuwelingen wist Oscar Riesebeek uit Tiel in de laatste ronde weg te springen en met 10 seconden voorsprong te finishen. In het klassement moet hij echter Barry Markus nog voor zich dulden. De sterk rijdende Wilco Kelderman ging als vijfde over de streep en staat nu in het klassement op een achtste plek.