Wensen voor zwembad

31 december 2007 om 00:00 Nieuws

,,Zwemmen is voor veel mensen met een beperking heel gezond en ontspannend. Maar het brengt ook risico's met zich mee, niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Een handicap is in een zwembad vaak duidelijker zichtbaar, de invalide zwemmer is afhankelijker van hulp en vraagt zich soms af of het letterlijk zal lukken het hoofd boven water te houden. Goede voorzieningen zijn daarom zeer belangrijk'', stelt de Duwgroep in haar rapport.

LEUSDEN - De Duwgroep Leusden noemt de voorzieningen voor gehandicapten in zwembad Octopus ,,duidelijk onvoldoende''. Twee leden, Heleen Dijkstra en Margreet den Hertog, deden een onderzoek en brachten een rapport uit. Er zijn wel voorzieningen. Een financiële injectie is noodzakelijk om voorzieningen op het gewenste niveau te brengen. Jan Wanrooij, bedrijfsleider van zwembad Octopus, Zegt: ,,Dit zijn wensen, die geld kosten. Is het ook noodzakelijk om te kunnen zwemmen?''

,,Het Octopusbad is een modern gebouw, dat er gezellig en goed verzorgd uitziet. De voorzieningen voor gehandicapten in het doelgroepenbad zijn in 2000 bij de bouw van dit bad besproken met de Duwgroep. De verplaatsbare lift is indertijd mede door de Duwgroep betaald'', staat in het rapport.

,,Wat echter ontbroken heeft, is evaluatie van de voorzieningen en onderhoud van de hulpmiddelen. Ook was er geen vast jaarlijks budget om dit alles op peil te houden. Een inhaalslag lijkt ons dan ook onvermijdelijk. De huidige voorzieningen zijn duidelijk onvoldoende'', is de conclusie van de Duwgroep.

Ze geeft de volgende aanbevelingen: ,,Het aantal douchestoelen met grote wielen zou moeten worden uitgebreid tot minstens drie. De bestaande roestige douchestoel kan beter weg. Minstens twee rollators voor gebruik in het zwemgedeelte, om veilig in het water te kunnen komen is het noodzakelijk bij de drie baden vaste liften te installeren, liefst stoeltjesliften van 15.000 euro per stuk. Eén van de cabines bij het doelgroepenbad zou moeten worden voorzien van een douche. Voor iemand met een functiebeperking is het vaak noodzakelijk te kunnen douchen met de nodige privacy. Helaas zijn de cabines erg klein en zal bij inbouw van een douche de vloer moeten worden opengebroken. Handig om in de gehandicapten- cabines een kluisje voor kleding, protheses aan te brengen. De uiterst gladde vloer rond het 25-m bad en het recreatiebad zou moeten worden vervangen door of bedekt met antislip materiaal. Ook voor niet-gehandicapte zwemmers is dat veiliger.'' Dit vergt een behoorlijke investering.

,,We hebben met de Duwgroep in 2002 afspraken gemaakt. Iedereen kan bij ons zwemmen. Als je een seintje geeft dat je geholpen wilt worden, doen we dat. We zorgen dat iedereen plezierig kan zwemmen. De Duwgroep lijkt uit te gaan van volledige zelfstandigheid voor hun mensen. Dat kan. Dat kost geld en dat hebben wij niet. Er zijn nog veel meer wensen; ook van andere gebruikers. We zullen in alle nuchterheid moeten bekijken welke wensen we voorrang geven. In dit geval is er sprake van voortschrijdend inzicht van de Duwgroep. Ze willen bijvoorbeeld bij elk bad een lift. Dat kan, maar dat is kostbaar. Nu kan iedereen gewoon in elk bad zwemmen, maar dan moet er soms wel even een lift bij het bad gezet worden. Aan zelfstandigheid hangt een prijskaartje'', zegt Jan Wanrooij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie