Hindoeïstische Hartstocht in Leusden

29 juli 2009 om 00:00 Nieuws

LEUSDEN - Ingrid Wijvekate was jarenlang verkeersvlieger. In Sanadome kwam zij in aanraking met Ayurveda. Tijdens een consult bij een ayurvedisch arts ontdekte zij dat haar beroep haar gezondheid ondermijnde, toen ging de knop om.

door Anja Kroes

Wijvekate verdiepte zich in de eeuwenoude geneeswijze en opent deze zomer de tocht naar het hart; Hartstocht, haar eigen ayurvedische massagepraktijk in Leusden. Ayurveda is een Hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Ayurveda kan vertaald worden als kennis van het leven. Het lichaam is opgebouwd uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte. Bij de mens genaamd de dosha’s, bestaande uit pitta ( vuur), vata ( sfeer lucht) en kapha ( water aarde). Wanneer de dosha’s uit balans zijn dan veroorzaakt dat ziekte en geestelijk ongemak. Binnen de ayurveda betekent afwezigheid van ziekte niet dat je gezond bent. Gezondheid betekent dat de drie dosha’s Vata (ether lucht), Pitta (vuur) en Kapha (water aarde) in balans zijn.

Ingrid: ,,Ayurvedische massage is geschikt voor iedereen, gezond of ziek, oud en jong. In India wordt de massage preventief ingezet. De massages worden vooral ingezet om in balans te blijven en het zelfgenezende vermogen van de mens te ondersteunen. Maar de massages helpen ook bij het genezen van veel verschillende klachten. Voorbeelden zijn: stress, spierspanning en slapeloosheid maar ook bij klachten als rug en nekpijn, reuma, een slechte spijsvertering en bij hoofdpijn. De massages stimuleren het zelfgenezende vermogen van het lichaam.”

De ayurvedische massage is een zachte massage. ,,Ik stem de druk in de massage af op de fysieke structuur van de cliënt. Ik masseer het hele lichaam, dus ook het hoofd en het gezicht. Bij mijn massages gebruik ik warme kruidenolie. Voor iedere cliënt en elke kwaal is er een aparte olie. Die oliën worden speciaal in India gemaakt. De meeste zijn op basis van sesamolie of kokosolie.”

Ingrid zelf laat zich ook eens in de paar weken masseren. ,,De massages helpen mij om in balans te blijven. Maar ik doe het ook om ziekte te voorkomen. De behandeling versterkt mijn immuunsysteem, heft blokkades op en geeft me weer nieuwe energie. Als moeder van een jong gezin is het heel rijk om op deze manier aandacht voor mezelf te hebben. En ik kan me zo voorstellen dat heel veel moeders én vaders een portie extra energie wel kunnen gebruiken. Daarom is het ook geen slecht idee om jezelf met enige regelmaat een ayurvedische massage te gunnen.”

Harstocht, Landjonker 3, Leusden, 06 50 61 01 89.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie