Dit jaar geen zwemvierdaagse

10 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Rond 1980 vond de eerste zwemvierdaagse plaats in het toenmalige buitenbad onder de regie van het zwembadpersoneel. In 2000 namen de Haaien het voortouw bij het organiseren van de jaarlijkse happening. Elk jaar werd een thema gekozen en groeide de vierdaagse uit tot een echt feest dat vier dagen duurde.

Geen vrijwilligers genoeg voor begeleiding LEUSDEN - Dit jaar moet Leusden het zonder zwemvierdaagese stellen. Zwem- en poloclub ‘De Haaien’ die het zwemfestijn voor de tiende keer samen met het zwembad ‘Octopus’ zou organiseren, ziet geen kans om voldoende vrijwilligers op de been te brengen om het toernooi op een verantwoorde wijze te laten verlopen. ,,Een slechte PR voor ons” zo beseft de voorzitter van de Haaien, Ineke Veldhuizen. Ze had het graag anders gezien in het jaar dat zwemclub haar veertigjarig jubileum viert.

door Frits van Breda

Het organiseren gebeurde altijd in nauwe samenwerking met bedrijfsleiding en personeel van het zwembad. Het zwembadpersoneel deed graag mee en had er zelf ook veel lol in om zoveel mensen tegelijk te ontvangen. De laatste jaren kon men rekenen op zo’n 400 tot 500 mensen. Jong en oud deed mee, vanaf kinderen die net hun A-diploma hadden behaald tot ouderen in de leeftijdsgroep van 70 tot 80 jaar. ,,Het doet me echt pijn dat het dit jaar niet doorgaat”, zegt de teamleider van Octopus, Gerard Onink.

Ook Marion van Vilsteren die namens het SRO, de nieuwe eigenaar van het zwembad, verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van Octopus vindt het “hartstikke jammer”dat de zwemvierdaagse niet gehouden wordt. Ze benadrukt dat het om een besluit van de zwemvereniging gaat. “Volgend jaar gaan we er vol tegen aan om het festijn weer plaats te laten vinden”, benadrukt Marion van Vilsteren.

Voorzitter Ineke van Veldhuizen vindt het erg jammer dat veel Leusdense zwemmers dit jaar teleurgesteld moeten worden. Het bestuur is rond de jaarwisseling al begonnen met de voorbereiding voor het jaarlijkse zwemfeest dat in maart gehouden zou moeten worden. Op dat moment was nog niet helemaal zeker wat er stond te gebeuren na de overname van het zwembad door de SRO. “We hebben pas heel laat te horen gekregen hoe de nieuwe organisatie er in het zwembad er uit zou gaan zien” zegt de voorzitter.

Ze voegt er echter direct aan toe dat het zwembadpersoneel geen schuld heeft aan het niet doorgaan van de vierdaagse.

De Haaien, een vereniging met rond 300 leden heeft te kampen met een groot gebrek aan vrijwilligers. De vrijwilligers zijn nodig om de hele organisatie soepel te laten verlopen.

De toekomst ziet er niet rooskleurig uit als er zich geen mensen melden die mee willen helpen. Geld speelt in de toekomst ook een belangrijkere rol. Subsidies worden minder en de bereidheid van het bedrijfsleven om bij te springen neemt ook af.

Het jaarlijkse schoolwaterpolotoernooi gaat wel door. Het toernooi dat georganiseerd wordt door de polo-afdeling van de Haaien wordt gehouden op 24 maart. Er wordt door 227 kinderen, verdeeld over 28 teams aan deelgenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie