17 september 2013 om 00:00 Nieuws

De officiële handeling werd verricht door zuster Appolonia, bewoonster van het huis en nog immer actief in de huiskapel. Even daarvoor vertelde Lucas Koch over de geschiedenis, de samenwerking met diverse instanties en de situatie zoals deze heden ten dage is. Koch was jaren werkzaam in de huisartsenpraktijk in Achterveld en vanuit die positie intensief betrokken bij de gezondheidszorg voor de bewoners van huize St. Joseph. Het huis stamt uit 1895 en werd aanvankelijk door zusters geleid. Ook zuster Appolonia werkte er lang. In 1968 werd de zorg ondergebracht in een zelfstandige stichting. In de jaren erna is het huis een prominente plek in het dorp gebleven. De aanleunwoningen rondom het huis zorgden voor een prettige plek voor ouderen. En de samenwerking met de huisartsen resulteerde zelfs in tijdelijke opnames van zieken. Het pilot-project stierf een zachte dood maar de intensieve samenwerking tussen de Achterveldse zorg en het huis, nu verenigt in medisch centrum De Heelkom, is gebleven en ook Beweging 3.0 participeert in De Heelkom. Koch droomde dan ook even weg in zijn toespraak: ,,Ik hoop dat de samenwerking zal leiden tot een toekomstbestendige ouderenzorg in Achterveld. Daar zal ik immers zelf dan ook profijt van hebben."

ACHTERVELD - Veel positieve reacties waren er tijdens de rondleidingen in huize St. Joseph afgelopen zaterdag. Beweging 3.0 opende er de nieuwe afdeling voor de woongroep voor ouderen met dementie.

Ook Inge van Nimwegen, locatie-manager van het huis, sprak de hoop uit dat de realisatie van de nieuwe afdeling zal leiden tot een toekomstbestendige ouderenzorg. Zij memoreerde op haar beurt aan de andere rol die het huis zal spelen in de toekomst. ,,Sint Joseph zal meer en meer echte zorg gaan verlenen en minder een woonhuis voor ouderen zijn,", zo zei ze.

De nieuwe woongroep kan daar een rol van belang in spelen. Het biedt ouderen met beginnende dementie een plek in een vertrouwde omgeving. De woongroep biedt plaats aan acht bewoners en een vast team van woonbegeleiders kan de bewoners veel persoonlijke aandacht geven. De afdeling kent een uniek belevingsterras dat uitkijkt naar het centrum van Achterveld.

Naast de nieuwe woongroep zijn in St. Joseph ook de entree, het restaurant en verschillende ruimten aangepast. En de, voor veel Achterveldse bewoners zo geliefde, oude klassenfoto's zijn ook weer teruggekeerd in de gangen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie