137 plantensoorten in Anemonenbosje

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

LEUSDEN - Onlangs verscheen het Verslag Vegetatieonderzoek Anemonenbosje. Leden van de 'werkgroep planten van de KNNV' telden 137 plantensoorten, 16 mossen en 24 korstmossen in het oude hakhoutbosje. Eind jaren negentig is het bosje veranderd in een stadspark in de nieuwe wijk 't Vliet. Coördinator Arie van den Bremer: "Het Anemonenbosje is een prachtig stukje natuur in een stedelijke omgeving met ecologische en cultuurhistorische waarden".

door Lia van Burgsteden

In maart is het Anemonenbosje één van de mooiste plekken van Leusden. Dan is de bodem bedekt met grote tapijten witte bloemetjes van de bosanemonen. Deze anemonensoort was daardoor ook de redding van het eeuwenoude hakhoutbosje. Toen de wijk het Vliet werd aangelegd, schoven bulldozers wel grote delen van de Liniedijk plat, maar een deel van het Anemonenbosje ontkwam aan dat lot. Sterker nog, er werd een speciale infrastructuur aangelegd om de bestaande drassige condities van het bosje te handhaven.

Arie van den Bremer: "Er is een ringsloot om het bosje gegraven waarin het water op een hoog peil staat, zodat het bosje drassig blijft. Het water in de sloten verderop in de wijk staan een heel stuk lager dan het park, om natte voeten van de bewoners te voorkomen. Het nieuwe parkje dat zo ontstond is dus een omgekeerde polder geworden, waar de waterstand kunstmatig hoog wordt gehouden."

Het Anemonenbosje staat ook wel bekend als het Amsterdamse Bosje, omdat 200 jaar geleden een Amsterdamse burgemeester de eigenaar was. Het is aangelegd als hakhoutbosje. Hiervoor werden de elzen, essen en eiken eens in de 5 jaar gekapt, zodat de dunne stammetjes gebruikt konden worden voor hekken en gereedschapsstelen. Het bos speelde ook een rol bij de jacht zodat er in 1965 een eendenkooi werd gegraven, die er nog steeds is te vinden. Een wandelpad voert tot aan het stukje Liniedijk dat is blijven staan.

Arie van den Bremer, Joop de Wilde, Tom Huijbregts en Geert Hurkens gingen verspreid over het seizoen drie keer op pad. Naast de bosanemoon bloeien er in het voorjaar ook de muskuskruid en de gewone vogelmelk, welke laatste een beschermde soort van de flora en faunawet is. De tros- of bergvlier is eveneens een bijzondere heestersoort. Verder komen er veel waterminnende planten voor zoals gele lis, riet, lisdodde kale joker en waterpeper.

Sinds dit jaar is er in het stadspark een broeihoop voor ringslangen neergelegd, maar er zijn nog geen slangen gesignaleerd. In de poel is in het voorjaar een zwanenpaar te vinden.

De plantenwerkgroep van de KNNV heeft zich dit jaar ook letterlijk gebogen over de plantenrijkdom van de Schammer en Oud Leusden. De gemeentes Leusden en Amersfoort gebruiken de inventarisatielijsten om hun beheer af te stemmen op de plantengroei. In 2014 zijn de gebieden de Pleisterplaats achter het oude Waterschapsgebouw en de westkant van de Heiligenbergerweg in Amersfoort aan de beurt voor een inventarisatieronde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie