Afbeelding
Lariks Leusden

Kerstliefde

23 december 2020 om 13:15 Column

Was het Martijn? Of Robert misschien? Even sloeg mijn hoofd op hol toen vorige week een complete cameraploeg post vatte bij ons in de straat. Licht, geluid… actie!

Niets is wat het lijkt. Zo was onze postcode dit keer (weer) niet in de prijzen gevallen en er was ook geen blonde 28-jarige vrouw via ‘All you need is X-mas’ op zoek naar een 52-jarige adonis. Nee, Hilversum had Joris Linssen naar Leusden gestuurd voor een mooi kerstverhaal bij ‘Joris’ Kerstboom’. Het had de nodige sentimentele voeten in de aarde, zo zullen we deze week terugzien in het prachtige tv-programma.
Helaas gaat de kerst van 2020 gebukt onder vele verhalen van weemoed. De traditionele Stille Nacht zal dit keer worden gevolgd door stille dagen. En Komt allen tezamen? Doe maar niet. Nee, het wordt letterlijk ‘Home Alone’ dit keer, knabbelend aan kransjes en spijsstollen.

Het is misschien niet origineel, maar om de kerstfeestvreugde enigszins te verhogen, had ik me voorgenomen om wat mirre, wierook ende goud in te slaan bij Hema, Action en Wibra. Helaas, ook zij hebben zich noodgedwongen solidair verklaard met het RIVM-protocol versus het coronamonster. De speelgoedwinkel dan, voor een kindeke klein? Ook niet. Immers, het geschiede enkele dagen geleden dat er een bevel uitging vanuit keizer Rutte. Een essentiële winkel, daar moest ik zijn voor essentiële geschenken. Essentiële winkels? Inderdaad, dat zijn die winkels met essentieel lange reclamespots, waarin buschauffeurs, gedekte tafels en sterrenstof.

Er was een tijd dat we ons keurig aan de richtlijnen hielden met maximaal drie herders per kerstbezoek. In Betlehem weliswaar, maar toch. Dat bekende stalletje heb ik om weemoedige redenen trouwens dit jaar maar weer eens van zolder gehaald. Hij staat onder de boom, compleet met ezel, schapen en... Schat, waar is de os gebleven? Geen idee. Collega Bob deelde deze week ook enkele stalervaringen. Hij schoof in zijn jonge jaren de kribbe opzij om plaats te maken voor zijn wagenpark. Dat gekke houten huisje fungeerde prima als garage, namelijk. Ach ja, niets is wat het lijkt.

Hoewel het aloude Bijbelverhaal (Lucas 1:26-38 en 2:1-21) na 2020 jaar behoorlijk te lijden heeft onder opsmuk, bedenkelijke afgeleiden en (flauwe) knipoogjes, probeer ik me ook vast te houden aan de boodschap. Geloof het of niet, maar we mogen deze week ook de liefde vieren en ons warmen aan kleine gelukjes. Martijn en Robert kunnen dus in Hilversum blijven. Net als Joris trouwens, want Leusden heeft Gerolfs Kerstboom al. Zoek op lariks-leusden.nl naar de kerstwensboom en deel deze dagen een beetje liefde en geluk.
Ook al lijkt het dit jaar niets, het is belangrijker dan ooit om elkaar vast te houden, dichtbij of op afstand. Heb lief. Kerst is namelijk voor nu, het feest komt later. Deo volente.

[Marco Bosmans
[bosmans@xmsnet.nl







Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie