Afbeelding
Pixabay
Column

SinterQlaas

Column

Gehoord op ’t Erf: ,,Beste Gerolf, dat Pietenhuis in Baarn mag er zijn, maar het Huis van Leusden slaat werkelijk alles.” De Goedheiligman liet zich de kinderkoorzang afgelopen zaterdag (weer) braaf welgevallen, maar ik had sterk de indruk dat hij zo nu en dan afdwaalde. 

Dat hij, na drie regels Stoomboot en bij het tweede couplet Maneschijn vanaf zijn troon over zijn schouders keek. Het zou mij niet verbazen als Sint volgend jaar, wanneer het paleis in de steigers staat, Leusden tot zijn residentie maakt.

KINDERVRIEND Fijn om Sinterklaas weer in ons midden te hebben, de tradities incluis. Het grote boek, de rode mijter, het acrobatisch gevolg en al die nerveuze snoetjes van dat grut; ze waren er weer. Heerlijk. Maar toch: aan het goede en heilige van deze kindervriend wordt wel getornd. Zo liet menig piet zich de afgelopen jaren afschminken uit respect voor historische associaties en moest ook de chocoladeletter ineens van slaafvrije makelij zijn. Kinderen op schoot nemen, ging menig hulpsint al te ver en vorig jaar gooide corona schoorsteenroet in het eten. Zo moest de kapitein van Pakjesboot 12 de grote intocht over een andere boeg gooien.

Ook dit jaar dreigde Sint stilletjes onze huisjes voorbij te zullen rijden, maar met wat kunst- en vliegwerk kon hij in de meeste gemeenten toch nog een aangepaste entree maken, zoals in Leusden dankzij de QR-code en een gehekt publiek. Die eigenwijze flexibiliteit siert het organisatiecomité, maar dat uitgerekend die gewraakte Q – ooit een chocoladeletter Q gezien? – zo’n grote rol bij de intocht zou spelen, had de Spaanse bisschop niet kunnen denken.

MET TABBERD Voor de komende jaren houd ik mijn sentimentele hart overigens vast, want wanneer wordt de milieuonvriendelijke stoomboot aan banden gelegd, valt de witte baard ten prooi aan barbiers, trapt de schimmel onze zonnepanelen van het dak en is, behalve ‘goed’ en ‘heilig’ ook ‘de man’ een discussiepunt? Met alle respect voor de LHBTIQ-gemeenschap, maar zolang er amper een Q van chocolade te vinden is, blijft deze man een man! Met tabberd, dat dan weer wel.

Ik krabbel mijn krantenstukje dit keer aan de rand van ’t Erf, terwijl jong Leusden de longetjes uit de lijfjes brult. Hun handjes uitgestoken: Piet!! Ook ik dwaal af en zie achterom. Hier opent volgend jaar een nieuw soort VVV. Hmm.. Was dat hele Huis van Leusden niet bedoeld om ook deze diensten in zich op te nemen? De dichtregels van Jack Leeger op de gevel waren immers niet bedoeld voor Sint: ‘Wees geen voorbijganger... Daar waar wij elkaar treffen.’

CHOCOLADELETTER Hoezo vol? Dan is er volgend jaar dus ook geen plaats voor Sint en pieten. Trouwens, wat doet die piet daar, in het Huis van Leusden? Ik zie een chocoladeletter G en een grote doos met Lego in een schoen, maatje 45. Ach, dat zal de burgemeester leuk vinden.

Marco Bosmans,
bosmans@xmsnet.nl.

advertentie