Afbeelding
Jan van Steendelaar
Column

Mayday

Column Knipoogje

Het heeft bijna een traumatisch effect, zo’n gele helikopter laag over je huis. Afgelopen zaterdag haastte er zich weer eentje over Leusden naar een plaats-delict. De schrik slaat me altijd even om het hart, net als de opluchting, omdat-ie gelukkig niet bij mij hoeft te zijn. Natuurlijk is het vooral geweldig dat we traumateams bij ernstige ongelukken of incidenten op deze wijze kunnen invliegen. Ze redden letterlijk mensenlevens, dus daaraan is mijn traumaatje van harte ondergeschikt.

Bij het naturen bedacht ik me ineens dat het alweer zo lang geleden is dat de bedrijvigheid op vliegveld Soesterberg staakte. Jarenlang vlogen er vrijwel dagelijks heli’s en ander luchtverkeer over onze gemeente. Tegenwoordig nog slechts een enkel reclamevliegtuigje, een luchtballon of een nieuwsgierige drone in de avond – wegwezen, gluurder!

Ik heb 180 Knipoogjes geleden namelijk beloofd de medische dossiers van de familie Bosmans uit de krant te houden, dus na deze grap over de menopauze is de privacy-grens wel bereikt

Ik mis die vliegtuigen wel, moet ik bekennen. En mevrouw Bosmans nog meer. Zij mist zelfs die museale straaljager op zijn paal langs de A28. Het was mede daarom dat we vorige week een hotelnachtje Eindhoven boekten, op haar verzoek pal naast de start- en landingsbaan van het regionale vliegveld. Als een spotter zo blij stond ze voor het kamerraam op de zesde etage verslag te doen. Transavia, TUI, Ryan Air, Wizz Air; ze vlogen af en aan. Haar blijdschap verraste mij, want ik had haar tot vorige week alleen maar horen klagen over opvliegers. Stop!

Even tot hier. Ik heb 180 Knipoogjes geleden namelijk beloofd de medische dossiers van de familie Bosmans uit de krant te houden, dus na deze grap over de menopauze is de privacy-grens wel bereikt. Niet dat het O-woord een verboden woord is, trouwens. Nee, er hoeft niet langer over gezweet en gezwegen te worden, vinden ook Caroline Tensen en Maike Meijer. De presentatrice en actrice hebben hun hormonale klachten met het land gedeeld. Tensen in een documentaire, Meijer in een vermakelijk boek. Wat heet vermakelijk, ze maakte van opvliegers en een dunnere vaginawand een bestseller.

Mooi, die openheid. En raar, dat taboe. Alsof een menopauzale vrouw er niet meer toe doet. Sterker nog, alsof ze afgerekend mag worden op haar hormonenhuishouding. Ter verdediging: de hormonen van mevrouw Bosmans maken er een zootje van, maar met haar huishouding is niets mis.

Privacy-alarm!

Tijd voor de overgang naar een ander onderwerp: mijn ondergang. In tegenstelling tot de opvliegende ongemakken van eega, begint bij mij de zwaartekracht een steeds grotere rol van hinder te spelen. Ook het hotelbed was er niet op berekend. Tja, dat heeft met hormonen niet zoveel te maken. Met discipline des te meer. Dus: geen lopend ontbijtbuffet voor mij, maar een flinke wandeling naar de expositie in de oude Philipsfabriek. En morgen weer het bos in van Den Treek. Al was het maar omdat ik zo’n traumaheli nooit van dichtbij wil zien.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

advertentie