Afbeelding
Pixabay
Column

Pretletters

Column Knipoogje

Als krabbelaar in de kantlijn van pagina drie mag ik graag een beetje spelen met taal. Nee, een purist wil ik niet zijn, liever een verbasteraar. Het zijn soms woorden van niets die in een zin alleszeggend kunnen zijn. Is dat wat ze noemen zingeving? Ik zou er geen zinnig woord over kunnen zeggen.

Het is niet alleen de schrijverij die boeit, ik kan me ook mateloos opbeuren aan de schrijfsels van anderen. Ik weet niet beter dan dat de grootse werkjes van Willem Wilmink, Toon Hermans en Drs. P bijvoorbeeld altijd bijdehand zijn. En bij de hand, zodat ik er op stille momenten eens naar kan grijpen. Willem, Toon en Heinz zijn inmiddels tot hemelse hoogten gestegen, maar gelukkig hebben zij nazaten, die ook wegweten met taal. Lees (of luister) de luchtige Ivo de Wijs en rapper Diggy Dex!
Behalve bewondering roept taal soms ook verwondering op. Ergernis zelfs. Zo gaan kleine lettertjes per definitie aan mij voorbij. Nee, dat is geen leesbrilkwestie. En ik ben ook een beetje allergisch voor Tukkers die in de bar om een coooolaaaa vragen. Zoveel klinkers zitten er niet eens in mijn nieuwe oprit! Dan denk ik: Man, bestel gewoon een Grolsch!

Die hooggeletterdheid maakt me niet altijd geliefd. Zo wees ik de persberichtschrijver van de gemeente Amersfoort vorige week nog betweterig op de toegevoegde n in een bericht over de Onze Lieve Vrouwentoren, nota bene de stadse trots. Het is Vrouwetoren! Nieuwe spelling? Nee, foutje. Ook Leusden vertikt zich wel eens. Zo moesten twee jaar geleden, na een kritisch nootje van mijn k(r)ant, de wegwijsbordjes LISUDINAHOF vervangen worden. En afgelopen weekend zag ik zowaar dat een slordige gemeenteambtenaar zich verspeld had op een nieuw straatbord van de Groene Zoom. Op de kruising met de Noorderinslag is de weg zowaar Groenezoom geheten. Foei.

Het sterkt mij overigens in de behoefte aan een lokale editie van Monopoly, waarmee we niet alleen de dorpse topokennis kunnen bijspijkeren, maar ook onbeperkt huizen en hotels kunnen bouwen. De belangstelling is er, kan ik u uit betrouwbare bron melden, maar welke monopolist durft de investering aan?

Geen Leusdens bordspel dus, tijdens het aanstaand heerlijk avondje. Dan maar surprises knutselen en gedichten schrijven. Ik maak me er dit jaar weer gemakkelijk van af. Mijn getrokkene moet het doen met een kant en klaar verpaksel, want ik wilde mijn energie liever in een paar letters steken. Die van chocolade en banket, uiteraard, maar ook uit eigen pen.
En bij deze tot slot een krabbeltje van Diggy:

‘Ik ben opgegroeid in Leusden in een middenstandswijk
Waar mannen werken overdag zodat ze met het eten thuis zijn
Misschien is dat de reden dat ik rap (…)
Niet gevangen in de sleur van de dagen.’

Marco Bosmans
bosmans@xmsnet.nl.

advertentie
advertentie