Afbeelding
Heijmans (Artist Impression)
Column

Huisdiertjes

Column Knipoogje

Bij het schrijven van deze kantlijnkrabbel zijn in Den Haag de kabinetsbabbels in volle gang. En terwijl u dit leest nog steeds, trouwens. Nee, het zijn geen speeddates voor Mark Rutte en ook geen sollicitatiegesprekken. De formateur spreekt met de kandidaat-bewindspersonen voor zijn vierde kabinet om te kijken of er ‘enig beletsel is in het heden of verleden van de kandidaat om de functie te aanvaarden’.

Politieke krabbelpennen liggen mij niet, maar als eenvoudige landsburger, 90 kilometer vanaf Den Haag, blijf ik uiteraard wel graag op de hoogte van de Binnenhofzaken. Marks Hofhouding gaat immers ook Leusden aan. Daarom ben ik nieuwsgierig naar de ‘houdbaarheid’ van bijvoorbeeld Dilan Yesilgöz op Justitie en hoe het topwetenschapper Robbert Dijkgraaf vergaat als minister van OCW. Ik wens ieder bewindslied, voor volk en vaderland, van harte inspiratie en uithoudingsvermogen toe. Hugo de Jonge misschien nog wel het meest van allen. Onze rots in de coronabranding verliest het crisisschip uit het oog om zich in het nieuwe kabinet te bemoeien met Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Verrassend, niet? Is dat om in de luwte van de storm een beetje bij te komen of omdat-ie – de tanden bloot en de mouwen gestroopt – een nieuwe uitdaging wil aangaan en ook op dit departement wil opschalen? Ik hoop het laatste.

Ook hier rijzen de prijzen de pan uit, ook hier groeit de wachtlijst, ook hier wordt de starter al voor de start gestopt

Er is woningnood aan de man in ons land, zeg maar crisis. Leusden weet dat al te goed. Ook hier rijzen de prijzen de pan uit, ook hier groeit de wachtlijst, ook hier wordt de starter al voor de start gestopt. Het is aan De Jonge en consorten om een flinke booster te zetten in het ordenen van de ruimte en het huisvesten van het volk. Wanneer de provincie Utrecht dat balletje vervolgens een tikkie mee geeft, kan onze kersverse wethouder Fenneke van der Vegte palen gaan slaan. In het buitengebied bij voorkeur, want ze draagt beide portefeuilles – lekker efficiënt.

Ga ik iets te snel? Vooruit, laat ik daarom met een blijde huisvestingsboodschap dit gekrabbel besluiten: de ruwbouw in Maanwijk schiet de grond uit! Er wordt al gemetseld en er liggen al zonnepanelen. Maar nu de bouwvakkers even van hun vakantie genieten, ziet de fauna haar kans schoon. Vincent Nederpel doet namelijk wat Hugo de Jonge straks moet gaan doen. Nederpel is als adviseur ecologie betrokken bij de ontwikkeling van onze nieuwste wijk en heeft de eerste ‘natuurbewoners’ hun sleutel al gegeven. Maanwijk telt straks namelijk ook tientallen nestkasten voor de vleermuis, gierzwaluw, huismus en koolmees, evenals insectenblokken en schanskorven voor egels en reptielen.

Je zou kunnen zeggen dat de huisecoloog van Heijmans de lokale biodiversiteit in Maanwijk een kickstart geeft. Kickstart? Het is een woord dat minister De Jonge als geen ander kent, dus schiet op met die bordesscene, Mark!

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

advertentie