Afbeelding
gemeente.nu
Column

Stemmingswisseling

16 maart 2022 om 11:31 Column Knipoogje

Als een ultieme stemmingmaker twitterde burgemeester Bouwmeester maandagochtend al vroeg van zich af. Meteen ook maar een spannende foto op Facebook gezet: stemgerechtigde doet stembiljet in stembus. De voorzichtige grijns en kleine oogjes op zijn gelaat doen vermoeden dat de voorzitter van de raad smacht naar een stoelendans voor zijn leden, maar nee, die lach was uitnodigend bedoeld. Komt allen!

Leusden kennende doet goed voorbeeld goed volgen. Normaliter bekent tweederde van de volwassenen in deze gemeente kleur en aangezien we dit keer drie dagen de tijd hadden, moeten we vanavond de 70 procent opkomst wel kunnen halen. Aan mij ligt het niet, want ik heb gisteravond mijn plicht gepleegd. In het Huis van Leusden, voor de goede orde. Dicht bij het politieke vuur en doelbewust op dinsdag. Vandaag waren er immers veertien stembureaus geopend, wat mij nog meer keuzestress zou opleveren.

Woensdag waren er immers veertien stembureaus geopend, wat mij nog meer keuzestress zou opleveren

Hoe anders is dat in een stad als Utrecht, waar je de keuze hebt uit maar liefst tweehonderd bureaus en twintig partijen. Daar neem je geen stembiljet mee in je hokje, maar een behangrol. Daarop vind je dus de lokale afdelingen van vrijwel alle landelijke partijen, maar bijvoorbeeld ook de Piratenpartij en Marcello van de Wal, die zonder naam en zonder programma de stad wil ‘redden’. Tja. Bij buur Amersfoort kregen de kiezers het ook voor hun kiezen. Wat te denken van de partijen Zwarte Piet is zwart, Amersfoort voor Vrijheid en Jezus Leeft? Eerlijk is eerlijk, dit soort splinters zorgt voor een vrolijke stemming op de diverse bureaus.

Niets te klagen dus in Leusden, waar politici al jaren harmonieus door vele deuren gaan. Boven het paarse gemeentehuis was zelfs eens een regenboog gespannen, omdat er van oppositie amper sprake was. Het geraasdonder van Leusden’85 (het latere Leusden’90) was verstomd. Vooruit, de Socialistische Partij laat nog wel eens een tegengeluid horen, maar ook dat is met de akoestiek van het nieuwe gemeentehuis vaak snel gesust. Leusden Vooruit en Lokaal Belangrijk hebben de afgelopen weken zwaar gelobbyd als ‘tegenpartijen’ en hopen vanavond een of twee zeteltjes te winnen. Ik gun het ze van harte, ook omdat de politiek een spiegel moet zijn van de samenleving, maar hoop nog hartelijker dat ze, eenmaal gezeteld, meer te bieden hebben dan de grote boe en het oude zeer van een one-issuepartij. Er is namelijk meer raadswerk aan de winkel dan de controverse richting respectievelijk CDA en VVD.

Met acht partijlijsten in de lokale aanbieding, heb ik mijn lijstje er gisteravond even naast gelegd. Mijn wensenlijstje zogezegd. Daarop staan zaken als meer woningbouw, goed onderwijs, meer veiligheid, betere zorg, aandacht voor buitengebied, meer duurzaamheid en een hechtere samenleving. Raad eens wat: dat willen ze allemaal! Dat wordt dus een formatie om in te lijsten.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie