Afbeelding
Wim van der Ros

Column Peter Sneep: ‘In welk jaargetijde je ook in Engeland komt, mannen in korte broek domineren het straatbeeld’

19 oktober 2023 om 11:28 Column Columns Peter Sneep

[Column: Reiswoordenboek

Afgelopen vrijdag ben ik teruggekomen van de zestentwintigste orgelreis van het reisgezelschap The Beauty of de British Organ. We waren in en rond Bristol, maar ook in Windsor en Canterbury. Ik vond het een heerlijke reis, goed georganiseerd en erg leuke reisgenoten. Veel mooie muziek gehoord, prachtige landschappen gezien.

BEER WIEP Vorig jaar gaf onze dochter haar beer Zoenk mee. Dit jaar kreeg ik beer Wiep mee. Dat is niet alleen om mij gezelschap te houden. De beren doen bij thuiskomst aan hun mensenmoeder uitgebreid verslag van alles wat ze hebben meegemaakt. Wat ze vertellen is strikt geheim.

BESPEELDE ORGELS Ik heb op acht orgels gespeeld in Bath, Bristol. Downside Abbey (het grootste en orgel waar ik ooit op heb gespeeld, 142, registers), Newport, Cardiff en Dorking.

CHAUFFEUR The Beauty of the British Organ reist altijd met bussen van de Snelle Vliet uit Alblasserdam. Dit jaar en vorig jaar werden we rondgereden door Wilco. Het leukste van zijn werk vindt hij het rijden door smalle straten in oude binnensteden.

ETEN Lekker gegeten: tandoori, pizzeria, mexicaan, Burger King.

HOTELS We zaten in hotels in Windsor (een nacht), Bristol (vier nachten), Canterbury (een nacht). Van de laatste twee hotels konden de ramen in de kamers niet open.

KINDEREN Een jongen achter in de kerk, jaar of zes, heeft tijdens de evensong (een gezongen avondgebed) in de kerk St Mary Redcliffe in Bristol doorlopend gegild. Hij zat achterin met zijn moeder. Mag je zo’n kind wegsturen? Ik vind van niet. Of is het tijd voor een evensongnevendienst?

KORTE BROEK In welk jaargetijde je ook in Engeland komt, mannen in korte broek domineren het straatbeeld. De orgelreizen zijn altijd in de herfst, maar de temperatuur is amper onder de twintig graden geweest. Het vrouwelijk equivalent in Engeland bleek het naveltruitje, overal te zien. Daardoor was het ook een beetje lente.

MOOISTE Kathedraal: Wells. Kerk: Downside Abbey. Muziek: Mis van Langlais in Salisbury. Het Agnus Dei was zo mooi, dat ik vergat de hostie van de priester aan te pakken. Orgel: Ik was ondersteboven (upside down) van de Compton in Downside Abbey. Het orgel in Salisbury is een erg goede tweede.

UNISEKS In Engeland waren overal waar we kwamen de wc’s ingedeeld naar man en vrouw. Elk zijn of haar eigen hokje. Maar in Wales houden ze van Unisex-wc’s, overal waar me kwamen. Is dat erg? Nee! Iedereen heeft thuis toch ook een Unisex-wc?

VERGER Een opmerkelijke waarneming. Bij het binnenschrijden van de geestelijken tijdens aan het begin van het evening prayer in Canterbury Cathedral, zag ik dat de jongeman die voorop liep (de verger) een oortje in had. Dacht hij dat hij een James Bondfilm speelde?

Peter Sneep, pjsneep@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie