Op de schoolpleinen spelen vanaf volgende week weer kinderen.
Op de schoolpleinen spelen vanaf volgende week weer kinderen. Arnoud J Spaaij

‘De opening van scholen lijkt nogal tegenstrijdig met alle adviezen en regels’

3 februari 2021 om 09:30 Corona

LEUSDEN De basisscholen mogen weer open om kinderen echt in de klas les te geven. De berichten worden weliswaar met blijdschap ontvangen, maar ook rijzen er tal van vragen bij de onderwijsteams van de basischolen in Leusden.

Arnoud J Spaaij

Maandag kwam naar buiten dat het Outbreak Management Team adviseert kinderen weer op school te laten lessen. Oudere kinderen zouden in koppels in de klas moeten samenwerken met 1,5 meter afstand van de anderen. Bij verplaatsingen wordt geadviseerd die kinderen ook mondkapjes te laten dragen. Kinderen van lagere groepen zouden in kleine groepjes les moeten krijgen. En als een kind besmet blijkt met het coronavirus, moet de hele klas thuis in quarantaine.

SNELTESTEN Voor leraren wil het kabinet dat er sneltesten beschikbaar komen, maar tevens wordt het advies gegeven om met lesgeven in de bovenste groepen mondneusmaskers te dragen. De maatregelen die getroffen zouden moeten worden zijn zo in enkele zinnen samengevat maar bij navraag bij de scholen zijn er nog wel heel veel vragen en onzekerheden. „Vooropgesteld,” zegt Jos Koot, directeur van de Jozefschool, „dat we erg blij zijn dat we weer open mogen en ook al ervaring hebben in het weer openen van de school met allerlei restricties, vinden we de veiligheid van kinderen en leerkrachten het allerbelangrijkste.” 

Dat beaamt ook Lori Murphy van obs ’t Startblok. „De opening lijkt nogal tegenstrijdig met alle adviezen en regels. Ik zou zeggen als we open gaan, dan ook goed open. Niet in de laatste plaats omdat we kinderen ook een veilige omgeving willen bieden en met al deze maatregelen heb ik toch wel veel vragen of we die veiligheid nog wel overbrengen. Aan de andere kant is het ook lastig om er nu al veel over te zeggen. We hebben in elk geval heel veel zin om weer open gaan. Natuurlijk ontmoeten we elkaar elke dag digitaal, maar dat is toch anders dan op het schoolplein. Het gaat nu allemaal heel erg om het cognitieve terwijl het elkaar weer zien ook een hele belangrijke rol is van naar school gaan.”

SAMENWERKING De scholen, maar ook gemeente Leusden, de zorg en diverse andere organisaties in Leusden werken heel krachtig samen. Die samenwerking is er al sinds vorig jaar. Van belang om eendrachtig te kunnen handelen als de scholen weer open gaan, maar zeker ook voor de duidelijkheid hoe het onderwijs weer opgang kan komen.

WEER AAN DE SLAG De wil in het basisonderwijs om de scholen weer te openen voert de boventoon, zoveel is wel duidelijk. De grote onzekerheid die ontstaan is door de vele mitsen en maren in de afgekondigde voorwaarden lijken deze week eerst te moeten worden opgelost. Jos Koot: „Ik vermoed wel dat we open gaan. Het maatschappelijk belang is namelijk wel groot. Dat bleek wel omdat men zei dat de scholen dicht moesten om ouders thuis te houden. Dat geeft wel wat aan.”
De leerkrachten willen in elk geval graag weer aan de slag. Muphy: „We nemen het wel serieus en we zijn er in elke vorm klaar voor om de kinderen les te geven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie