De Leif de Leeuwband is de afsluiter van de Cultuurweek die zaterdag 4 juni begint.
De Leif de Leeuwband is de afsluiter van de Cultuurweek die zaterdag 4 juni begint. Walter van Heuckelom

Leusden zal weer ouderwets bruisen tijdens de eerste Cultuurweek

Evenementen

LEUSDEN De liefhebber van toneel, muziek, zang, dans en allerlei andere kunstzinnige uitingen kan vanaf zaterdag 4 juni zijn hart ophalen tijdens de Cultuurweek. Na een periode van gedwongen passiviteit is het de bedoeling dat Leusden weer ouderwets gaat bruisen!

Hoewel het evenement zaterdag 4 juni van start gaat met ‘flashmob’-optredens in De Hamershof, De Biezenkamp en op het Maximaplein, is de officiële start van het evenement op woensdag 8 juni. Burgemeester Bouwmeester zal in De Korf, tijdens de korenavond, de Cultuurweek officieel openen. Het evenement eindigt zondag 12 juni met een optreden van de Leif de Leeuwband in De Korf als spetterende afsluiting. 

‘SOORT REÜNIE’ ,,Na twee jaar van relatieve stilte door alle beperkende corona-maatregelen was er bij een aantal mensen behoefte om iets leuks te organiseren.’’ Aan het woord is eventmanager Annemiek van Raalten. Zij is door de Cultuurkoepel, die de Cultuurweek organiseert, in de arm genomen om het ambitieuze programma in goede banen te leiden. ,,Wij hopen door het evenement mensen weer bij elkaar te brengen. Als een soort reünie.’’

Dit is een voorbeeld van een artikel dat normaal gesproken alleen voor abonnees beschikbaar is op de site. 

De Amersfoortse werd benaderd door Reinier Bavinck van Scholen in de Kunst om haar professionele ervaring in te zetten om het Leusdense evenement goed van de grond te krijgen. De twee kennen elkaar van de organisatie van het Grachtenconcert in de wijk Vathorst dat dit jaar ook voor de eerste keer wordt gehouden (op zaterdag 18 juni). 

CULTUURKOEPEL Bavinck is voorzitter van de Leusdense Cultuurkoepel die het plan voor de Cultuurweek ontwikkelde. Samen met Christianne Geerdes van de bibliotheek, Ton Weevers (Opera Leusden), Nick Karssenberg (Fort33), Jessica Kroeske (theater De Tuin) en eventmanager Annemiek van Raalten trekt hij de kar van de Cultuurweek. 

,,Maar het is ook goed om te vermelden dat de gemeente dit initiatief van harte ondersteunt’’, voegt Van Raalten daar nog aan toe. ,,Eigenlijk was het de bedoeling de Cultuurweek vorig jaar al te houden, maar dat ging uiteindelijk toch niet door.’’ 

CADEAUTJE Ze vertelt dat met name toenmalig wethouder Erik van Beurden het belang onderkende om de cultuursector na corona weer goed op de kaart te zetten. ,,We krijgen ook een substantiële financiële bijdrage van de gemeente om dit mogelijk te maken’’, aldus Van Raalten. Mede daardoor zijn alle evenementen gratis toegankelijk. ,,Ik noem het een cadeautje van de gemeente.’’


 Theater Op Tilt geeft tijdens de Cultuurweek een voorproefje van hun nieuwste productie. Foto: Theater Op Tilt

De Cultuurweek komt met een programma (een compleet overzicht is hier te vinden) waarin veel plaatsgenoten (jong en oud) iets van hun gading zullen vinden. De jeugd krijgt zelfs veel aandacht in de programmering. 

‘GEZOND SNOEPEN’ Zo zijn er workshops ‘Theaterplezier’ en ‘Afrikaanse percussie’ voor de jeugd in de basisschoolleeftijd. Voor de allerjongsten (vanaf 2 jaar) is er zaterdag 11 juni de kindervoorstelling Roodkapje in theater De Tuin. Daar is ‘s middags ook de workshop ‘Gezond snoepen’ en een dansoptreden van de leerlingen van dansschool ‘Studio Pauline’. 

De liefhebbers van koormuziek kunnen woensdag 8 juni hun hart ophalen in De Korf als daar achtereenvolgens het kamerkoor ‘Camera Nova’ en de koren ‘Generations’, ‘Popvalley’, ‘Vocalgroup Akkoord’ en shantykoor ‘De Ankervelders’ optreden. 

JONGE POPMUZIKANTEN Voor jonge popmuzikanten die de stap naar het podium nog moeten (durven) maken is er een uitgelezen kans dit uit te proberen tijdens een workshop op zaterdag 11 juni in De Korf. Zangers of bespelers van instrumenten krijgen de kans om met een professionele muzikant te spelen die ook nog eens de kneepjes van vak uitlegt. Voor jongeren tussen 10 en 15 jaar (opgeven via: www.popmakers.nl). 

In De Korf gaat zondagmiddag het dak eraf met een optreden van de regionale big band The Syblasters

De liefhebber van popmuziek komt ruimschoots aan zijn trekken. Op vrijdag 10 juni zijn er ‘s avonds in De Korf optredens van singer-songwriter Harrison Dean en zijn band. Later die avond treedt Arno Mijnten uit Hoevelaken op. Mijnten is inmiddels beter bekend onder zijn artiestennaam Aaron Asbury. Asbury speelt voornamelijk zelfgeschreven bluegrass en countryrepertoire. Een DJ vult het optreden tussen de twee bands.

REGIONALE BANDS Ook uit de regio afkomstig zijn de bands Bricked-Out en Emily Hill. De Keistedelijke formaties vullen het podium van De Korf op zaterdag. De eerste met alternatieve pop, de tweede met diep doorvoelde bluesmuziek. Ook deze optredens worden door een DJ met elkaar verbonden. Klap op de vuurpijl is het afsluitende optreden van rockgitarist Leif de Leeuw en zijn band. Hij treedt zondagavond op in De Korf.

Het Edu Ninck Blok Trio brengt donderdagavond in theater De Tuin een tribute aan de legendarische jazztrompettist Chet Baker. Eerder die avond verzorgt het harpensemble ‘Harponics’ een voorstelling in De Korf.

LEIF DE LEEUW Op zondag biedt toneelvereniging Op Tilt in De Korf een ‘sneak preview’ van hun nieuwste voorstelling. In De Tuin kan de liefhebber terecht voor een workshop schilderen. In De Korf gaat ‘s middags het dak eraf met een optreden van de regionale big band The Syblasters. De Leusdense zangeres Lotte Gommers treedt daarbij prominent op de voorgrond.

door Daan Bleuel

Leerlingen van Dansstudio Pauline in actie.
advertentie
advertentie