Afbeelding
Mariska Stehouwer
In beeld

De prachtige erfenis van Ben Pon in colonne door het land

1 juni 2022 om 13:40 Historie

LEUSDEN Ze trokken veel bekijks van liefhebbers die er speciaal voor langs de rotonde aan de Zuiderinslag kwamen staan om ze te fotograferen. Maar ook onderweg zullen ze door vele bewonderaars zijn nagestaard; een stoet van de 75 mooiste en meest bijzondere historische Volkswagenbusjes.

Elke dertig seconden vertrok woensdagmorgen een nieuw gerestaureerd model vanaf Pon Automotive in Leusden, ter ere van het 75-jarig bestaan én lancering van een nieuw elektrisch model, de de Volkswagen ‘ID. Buzz’. De tour, getiteld ‘Van bus tot buzz’, trok door het land langs historisch belangrijke plekken voor het merk en dit model.

RIJKSMUSEUM De geschiedenis van de Volkswagen-bus begon met een idee van coureur en ondernemer Ben Pon. Op 23 april 1947 bezocht hij de Volkswagen-fabriek in Duitsland en liet een simpele schets in zijn agenda zien. Hij overtuigde Volkswagen ervan dat er in Nederland grote behoefte was aan praktische bestelbusjes. De rest is geschiedenis, want niet veel later rolden de eerste Transporters van de productielijn. De schets van Pon behoort inmiddels tot de collectie van het Rijksmuseum.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie