Afbeelding
cover

‘Ze kwamen ons halen’ eerste kinderboek over Kamp Amersfoort

24 februari 2024 om 14:34 Kunst

AMERSFOORT ‘Ze kwamen ons halen’ is het eerste kinderboek over Kamp Amersfoort. Auteur Martine Letterie vertelt daarin het aangrijpende en waargebeurde verhaal over de gereformeerde familie Rijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet. Een boek dat de onzekerheden van de oorlogstijd bespreekbaar moet maken voor lezers vanaf 10 jaar.

Bij de presentatie van het boek op maandag 18 maart in Kamp Amersfoort zullen 45 leden van de familie Rijper aanwezig zijn. Een deel van hen woont tegenwoordig in Canada, waarnaar een van de zoons Rijper is geëmigreerd. Speciaal voor het verschijnen van dit boek maken zij de reis naar Nederland.

,,De schuifdeuren gaan met een ruk open. Een man schreeuwt: ‘Handen omhoog!’ 16 november 1944. Op een koude, donkere oorlogsavond wordt er aangeklopt bij Henk en zijn familie. Een zacht klopje, dus ze verwachten iemand die ze kennen. Niets blijkt minder waar. Landwachters – helpers van de Duitsers – dringen het huis binnen. Henk, zijn vader en moeder en broers en zussen worden gearresteerd. Diep in de nacht worden ze naar Kamp Amersfoort gebracht en in verschillende cellen opgesloten. Al snel ontbreekt van de drie oudste jongens ieder spoor. Wat is er met hen gebeurd? Zien ze elkaar ooit nog terug?”

MARTINE LETTERIE

Martine Letterie werd in 1958 in Amsterdam geboren. Ze studeerde Nederlandse taal en letterkunde in Utrecht, met Middelnederlandse letterkunde als hoofdvak. Na haar afstuderen werkte ze als lerares Nederlands op middelbare scholen, en ook was ze een aantal jaren docent jeugdliteratuur aan de pabo in Doetinchem. Haar belangstelling voor jeugdliteratuur blijkt ook uit allerlei andere activiteiten. Zo was Martine lid van de Griffeljury, zat ze in de redactie van Tikker, een blad over jeugdliteratuur, en schreef ze mee aan Literatuur in de basisvorming , een studieboek over lesgeven in (jeugd)literatuur.

In 1996 verschijnt haar eerste jeugdboek, Het schorriemorrie van De Pruk . Het speelt zich af in Den Haag in de 18e eeuw en gaat over twee van haar voorouders, die de leiding hadden over een inbrekersbende. Martine stopt met lesgeven en wijdt zich vanaf dat moment helemaal aan het schrijven. Voor haar boeken duikt Martine in de geschiedenis, soms ook in die van haar eigen familie.
Zo gaat Oorlog zonder vader over de geschiedenis van haar vader. Martine schreef veel kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog. ‘In Wij blijven bij elkaar’ vertelt ze het verhaal van de kinderen Birnbaum die alle zes de oorlog overleefden. Voor jonge kinderen (6-9 jaar) schreef ze drie boeken over de oorlog: ‘Kinderen met een ster’, dat werd bekroond met een Zilveren Griffel en een Eervolle Vermelding van de Thea Beckmanprijs, ‘Verboden te vliegen’ (Thea Beckmanprijs in 202)en ‘Waarom de maan verdwijnt’.

Het boek is hier te al te reserveren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie