'Het delen van emoties en gevoelens met de kijkers tijdens exposities heb ik gemist in de coronaperiode.'
'Het delen van emoties en gevoelens met de kijkers tijdens exposities heb ik gemist in de coronaperiode.' Mariska Stehouwer

Riet Huurdeman ziet schilderijen als dagboekfragmenten

7 april 2022 om 07:55 Kunst

LEUSDEN Door de corona-maatregelen was een bezoek aan het museum lang niet altijd zo vanzelfsprekend. Inmiddels is een museumbezoek weer zonder beperkingen te realiseren. Aangezien Leusden vele kunstenaars heeft onder haar inwoners brengen wij kunstenaars in beeld met een mini-expositie in de krant. Vandaag spreken wij Riet Huurdeman-van ‘t Klooster die aan de rand van het Lockhorsterbos haar buitenatelier heeft.

Mariska Stehouwer

,,Het liefst schilder ik buiten, gewoon in mijn achtertuin dat grenst aan de natuur. Je hoort de vogeltjes, je voelt de atmosfeer. Alles voelt meer open en vrij buiten. Ik heb bewust geen eigen atelier, dat zou mij een gevoel van ‘moeten’ geven en dat wil ik niet. Alles wat je ziet, onderweg, sla je op en zit in je hoofd. En op een bepaald moment komt dat er weer uit. Schilderen is voor mij verwerken. Het doek is bij begin altijd blanco, meestal heb ik van te voren ook geen plan en kies ik intuïtief de materialen die ik ga gebruiken.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Ik heb bewust geen eigen atelier, dat zou mij een gevoel van ‘moeten’ geven en dat wil ik niet - Foto: Mariska Stehouwer

EXPERIMENTEREN ,,Zo schilderde ik het Lockhorsterbos nadat er sneeuw gevallen was maar ik miste het licht. Dan sla ik aan het experimenteren, dat geeft mij plezier. Vanuit opgeplakt materiaal zoals zand, papier, stof of metaal laat je iets groeien en dan kan je verrast worden door wat er ontstaat. Op die manier ga je steeds een beetje buiten de lijntjes. Als iets min of meer toevallig ontstaat dan is dat echt een cadeautje. De geleerde technieken zijn belangrijk en met de toevalligheden ga je ‘spelen’. Als je teveel moet nadenken dan wordt het te geforceerd.”

Als ik een schilderij had afgerond, was ik vaak weer een stapje verder in het rouwproces

VERWERKING IN SCHILDERIJ Voor Riet Huurdeman zijn haar schilderijen ook soms dagboekfragmenten. ,,Het overlijden van onze zoon heb ik zo beter kunnen verwerken. Als ik een schilderij had afgerond, was ik vaak weer een stapje verder in het rouwproces. Ik kon mij in het schilderen uiten. En de uitdagingen die je in het leven ervaart, kan je dan ook vinden in de uitdagingen in een schilderij, je ziet de parallellen. Door het tekenen en schilderen ben ik mooie dingen blijven zien in de soms moeilijke tijden. Als je overal de kleine dingen blijft zien, houd je dat ook in balans denk ik.” 

De coronatijd zorgde er voor dat de kunstenares andere werken maakte: ,,Het gevoel van onzekerheid dat corona gaf maakte dat er een ander soort schilderijen ontstonden. In eerste instantie wilde ik mijn onmacht kwijt, het gemis aan contacten met mensen die aandacht nodig hadden, het missen van kinderen en kleinkinderen. Het niet weten hoe het allemaal af zou lopen. Geen grip hebben op je leven. De wandelingen in de natuur tijdens de verschillende jaargetijden waren vaak de inspiratiebron voor mijn werk. Uiteindelijk kwam er ook rust en een vorm van ‘resetten’ en weer grip krijgen op het leven. Heel fijn dat het nu langzamerhand weer gaat normaliseren alhoewel er inmiddels weer andere ingrijpende gebeurtenissen in de wereld gaande zijn die ons bezig houden.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


‘Als iets min of meer toevallig ontstaat dan is dat echt een cadeautje.’ - Foto: Mariska Stehouwer

EERSTE LEUSDENSE TEKENACADEMIE Huurdeman is lid van het kunstenaarscollectief ELTA dat staat voor eerste Leusdense tekenacademie, opgericht in 1988 door Francien van Westering. ,,Zij gaf tekenlessen op academisch niveau en de lessen kregen vorm door belangrijke stromingen van de kunstgeschiedenis te behandelen. Je maakte dan een schilderij in die stijl die behandeld werd. In 1996 gingen wij zelfstandig verder en sindsdien zorgen wij als leden zelf voor een introductie van een nieuw thema.” 

Het gevoel van onzekerheid dat corona gaf maakte dat er een ander soort schilderijen ontstonden

,,Op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur werken wij met elkaar bij De Groene Belevenis. Nieuwe leden zijn welkom. Met de corona-maatregelen konden wij elkaar een tijd niet zien maar de presentaties van de lessen werden online gezet, net als de resultaten van de lessen zodat wij elkaar toch konden blijven inspireren. Niet te vergelijken met de lesavonden waarop we persoonlijk aanwezig kunnen zijn, maar wel een mooi compromis.”

EXPOSITIES Huurdeman exposeert tot 17 april in de Dorpskerk in Castricum. ,,Dat is toch wel wat ik het meeste heb gemist tijdens de corona periode, het delen van emoties en gevoelens met de kijkers tijdens exposities. Mensen, die het gevoel herkennen en de vaak persoonlijke gesprekken die ontstaan naar aanleiding daarvan. Dat een schilderij soms iets losmaakt bij mensen is voor mij toch wel het meest kostbare.” 

Bij huisartsenpraktijk Santé in de Tabaksteeg heeft een blijvende expositie van haar werk. In het weekend van 9 en 10 april verzorgen de leden van ELTA hun jaarlijkse expositie bij buurtrestaurant Maxima’s waar ongeveer 150 werken te bewonderen zijn. Ook is de schilderes één van de deelnemers van de AtelierRoute op 23 en 24 april, dan zijn haar werken te zien aan de Schutterhoeflaan 49. 

Meer op www.riethuurdeman.nl en www.riet.elta.nu.

Expositie Elta
Op zaterdag 9 en zondag 10 april houdt ELTA haar jaarlijkse expositie. De leden exposeren circa 150 schilderijen. De toegang is gratis.

Openingstijden
9 april 2022 van 11.00 tot 17.00 uur (met tussen 15.00 en 16.00 uur de officiële opening)
10 april 2022 van 12.00 tot 17.00 uur

Locatie
Maxima’s, Maximaplein 7 in Leusden-Zuid/Tabaksteeg

'Het liefst schilder ik buiten, gewoon in mijn achtertuin dat grenst aan de natuur.'
'Alles wat je ziet, onderweg, sla je op en zit in je hoofd. En op een bepaald moment komt dat er weer uit.'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie