Coby van der Stap bij het graf van Sebastiaan op Rusthof, dat ze na 29 jaar eindelijk heeft gevonden.
Coby van der Stap bij het graf van Sebastiaan op Rusthof, dat ze na 29 jaar eindelijk heeft gevonden. Mariska Stehouwer

Stilgeboren kind Sebastiaan draagt nu eindelijk zijn naam

31 oktober 2019 om 07:24 Maatschappelijk

LEUSDEN Door een wetswijziging mogen met terugwerkende kracht stilgeboren kindjes bijgeschreven worden in de Basisregistratie Personen. Dat was de wens van veel ouders die nooit hun doodgeboren kindje konden registreren. Einde van een zoektocht voor Coby en Leo van der Stap.

Mariska Stehouwer

Een mooi mager ventje van 1185 gram. ,,Dat werd mij 17 juli 1980 verteld en daarna bleef het stil", begint Coby van der Stap. Op negentienjarige leeftijd is zij in januari 1980 verloofd met haar vriend Leo met het plan om 21 juli te gaan trouwen. In mei blijkt ze al een aantal maanden zwanger te zijn en op 17 juli gaat het mis.

Onverwachts bevalt zij thuis van haar zoontje. Zelf raakt ze in een shock waardoor zij van het moment na de bevalling niet meer mee krijgt dan het geluid van haar kindje dat in de luieremmer wordt gedaan. De jonge moeder wordt snel na de bevalling naar het ziekenhuis vervoerd. Ook voor het leven van Coby van der Stap wordt door de medici gevreesd.

,,We zaten midden in de verhuizing en zouden trouwen en plotseling lag ik doodziek in het ziekenhuis en droeg Leo op onze geplande trouwdag, samen met de oma's, ons zoontje in zijn kistje naar Begraafplaats Rusthof. Later konden wij zijn grafje niet meer vinden en gingen wij er van uit dat hij in een algemeen graf terecht was gekomen en geruimd was."

,,Al snel was ik voor de tweede keer zwanger en na zoon Teun kwam vier jaar later dochter Gabriëlle ter wereld. Gezondheidsproblemen, de zorg voor twee jonge kinderen en de opmerkingen van de mensen om ons heen als 'je moet door', 'het is voorbij' en 'vergeet het nu maar' zorgden er voor dat wij niet meer gingen zoeken op de begraafplaats naar zijn grafje", blikt de Leusdense terug naar de jaren tachtig.

TUSSENDOOR De tijd bracht de wending in deze verdrietige situatie. Op een dag in juni van dit jaar had het echtpaar twee begrafenissen achter elkaar op Rusthof. ,,In het uurtje tussendoor ben ik naar de receptie gelopen om te vragen of zij nog een bewijs hadden van ons kindje zodat wij onze zoon konden inschrijven bij de gemeente naar aanleiding van de nieuwe wet. Na even zoeken kwam zij terug met een papier en de vraag of wij onze kindje geen naam hadden gegeven. Ze had namelijk een papier gevonden met 'Kindje van der Stap'. We hadden onze zoon wel een naam willen geven maar omdat hij stilgeboren was, mocht dat niet. Sebastiaan was de naam die wij hem wilden geven."

FORMULIER ,,De vrouw achter de balie liep even weg en kwam terug met een formulier met daarop zijn naam ingevuld. Voor het eerst zag ik toen zijn naam op papier staan. En direct erna volgde er nog een emotioneel moment, want de vrouw van de receptie gaf aan dat het grafje nog aanwezig was. Dat had ik echt nooit gedacht. We zijn er altijd van uit gegaan dat graven na tien jaar geruimd worden en hebben na tien jaar ook nooit meer gezocht naar zijn grafje."

PLATTEGROND ,,Met plattegrond en grafnummer gingen we op zoek. Op het moment dat ik het pad inliep scheen de zon door de bomen en zagen we zijn plekje verlicht. Niet veel later stonden we bij het grafje, nummer 114, waar twee kindjes lagen. Van het andere kindje lag al een naamplaatje, Bastiaan. Groot was mijn verbazing; twee kindjes met de namen Bastiaan en Sebastiaan. Zij lagen sinds 1980 bij elkaar in een grafje. Het voelde voor mij alsof er daar twee broertjes lagen. Ik heb die dag vaak gedacht dat er echt meer is tussen hemel en aarde, terwijl ik dat altijd onzin vond. Maar de zon die net op zijn grafje scheen en de naam van het andere kindje, het was geen toeval."

BEIDE NAMEN OUDERS ,,Bij het bijschrijven in de Basisregistratie Personen bleek dat Sebastiaan mijn achternaam kreeg omdat wij op dat moment nog niet getrouwd waren. Dat vond ik niet kloppen. Wij waren tenslotte verloofd, hadden de intentie om te trouwen en Leo was de vader van ons zoontje. Een speciale commissie moest zich er over buigen maar uiteindelijk heeft de gemeenteambtenaar ook de achternaam van Leo mogen toevoegen. Wij waren hiermee de eerste in Nederland bij wie het op die manier is bijgeschreven."

RESPECTVOL ,,Het bijzondere vind ik dat de medewerkers op Rusthof de grafjes van de naamloze kinderen nooit geruimd hebben. Zo respectvol gaan ze daarmee om en eigenlijk kan ik ze daarvoor niet genoeg bedanken. Zo zijn er nog meer graven waar geen naam bij staat en zullen er ouders zijn die op zoek zijn naar hun stilgeboren kindje."

GELUKKIG EN TROTS ,,Ik sprak een vrouw die de plek heeft gevonden waar haar kindje, waar ze vijftig jaar geleden van bevallen is, ligt. Die dag van bevallen en begraven blijft altijd bij je en doet dan zeer. Het blijft verdrietig en er zijn momenten dat je het echt slecht hebt maar nu voelt het anders. Het gevoel dat ik hem in de steek heb gelaten is er niet meer en ik ben nu gelukkig en ook trots."

SEBASTIAAN ,,Hij heeft een mooie naamplaat gekregen zodat iedereen kan zien wie daar ligt. We kunnen nu naar hem toe. Eindelijk mag hij zijn naam dragen, onze Sebastiaan van der Stap."

INFORMATIE Informatie over de Basis Registratie van stilgeboren kinderen is onder meer te vinden op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind/registratie-levenloos-geboren-kinderen

Sebastiaan is nu dankzij de nieuwe wet geregistreerd en draagt nu zijn naam.
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie