Afbeelding
Sameer Khaliliii

Chemie tussen maatje en hulpvrager belangrijk voor succes

20 september 2020 om 08:30 Maatschappelijk

LEUSDEN Het Maatjesproject Leusden koppelt vrijwilligers één-op-één aan inwoners die iemand nodig hebben om weer verder te kunnen. Iemand die regelmatig tijd en aandacht voor hem of haar heeft. Iemand om mee te praten, te wandelen, erop uit te gaan of een kopje koffie te drinken. Maatjes zijn er in allerlei soorten en maten en van alle leeftijden.

Het Maatjesproject is een mooi voorbeeld van zorg en welzijn nieuwe stijl waarin meedoen in de samenleving, vergroting van de zelfredzaamheid en wisselwerking tussen vrijwilligers en professionals belangrijke elementen zijn. In de praktijk levert het Maatjesproject aan beide kanten veel positiefs op: de een ervaart ondersteuning en betrokkenheid, de ander vindt het betekenisvol en fijn er voor iemand te zijn.

Maatjes maken het verschil in elkaars leven, maar dat stelt wel eisen aan de match. Daarom gaat aan elke match een uitgebreide intake vooraf. Hierin trekken de vrijwillig coördinator en de coördinator van Lariks samen op. In het ‘matchmaking proces’ worden vragen beantwoord als: Is er een logische combinatie tussen de ondersteuningsvraag van de hulpvrager en de mogelijkheden van de vrijwilliger? Passen de persoonlijkheid en voorkeuren van de vrijwilliger en de hulpvrager bij elkaar? enzovoort.

Een succesvolle match kan ervoor zorgen dat geen of minder professionele individuele ondersteuning nodig is

KLIK EN CHEMIE Ook een landelijk onderzoek naar de inzet van Maatjes in opdracht van Movisie (hét kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken) bevestigt het belang van een zorgvuldige match. ,,De mate waarin er sprake is van ‘een klik’ en ‘chemie’ tussen het maatje en de hulpvrager, heeft een belangrijke invloed op het wel of niet slagen van een ondersteuningstraject.”

Zorgvuldig matchen vraagt een tijdsinvestering, maar daar staat tegenover dat een succesvolle match ervoor kan zorgen dat er geen of minder professionele individuele ondersteuning nodig is.

SUCCES In de gemeente Leusden zijn zo’n 45 lopende matches. Er worden jaarlijks gemiddeld 25 matches gemaakt en er is een wachtlijst van 10 tot 15 inwoners. Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag is er behoefte aan meer Maatjes. Mensen die belangstelling hebben om Maatje te worden en daar meer over willen weten en inwoners die om de week inzetbaar zijn en graag iets voor een ander willen betekenen, kunnen contact opnemen met Lariks: bellen via 033-3034444 of mailen via maatjesproject@lariks-leusden.nl.

MAATJES DEMENTIE In juli is er door VVD, SP, D66, ChristenUnie/SGP en het CDA een motie ingediend tegen de aangekondigde beëindiging van Maatjes Dementie in de gemeente Leusden. Medio september behandelt de gemeenteraad deze motie.

Sowieso kunnen de reeds gekoppelde Maatjes Dementie blijven rekenen op ondersteuning door Lariks. De uitvoering van het ‘gewone’ Maatjesproject blijft zoals het is.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie