Hennie Caarels (VVD): ,,Motie om Maatjesproject Dementie te redden.''
Hennie Caarels (VVD): ,,Motie om Maatjesproject Dementie te redden.'' Privé

Motie: bezuiniging 'Maatjesproject' voorlopig van de baan

10 juli 2020 om 09:00 Politiek

LEUSDEN Vijf van de zes raadsfracties in de Leusdense gemeenteraad hebben het college in een motie opgedragen de voorgenomen bezuiniging op het ‘Maatjesproject Dementie’ voorlopig uit te stellen.

door Daan Bleuel

Dat betekent dat het project -dat nu jaarlijks naar schatting een kleine 8.000,= euro kost- op ondersteuning kan blijven rekenen, tot de zogeheten kerntakendiscussie is gevoerd. De gemeente wil zich -onder druk van een wankele financiële positie in de nabije toekomst- gaan bezinnen op de taken die het nog wil en kan uitvoeren.

TE GORTIG In de marge van de behandeling van de Voorjaarsnota, waarin het gisteren (donderdag 9 juli) vooral over de grote bedragen voor nu en later ging, boekte de gemeenteraad op initiatief van VVD-raadslid Hennie Caarels daarmee een leuk succesje. Het college wilde de bezuiniging bij de voorjaarsnota al inboeken. Dat werd de gemeenteraad te gortig. Ook de vrijwilligers van het project waren zeer ontstemd over de plannen om de geldkraan dicht te draaien. In de Leusder Krant van 1 juli klaagden de betrokkenen daarover hun nood. 

De ondersteuners van de motie, VVD, SP, D66, ChristenUnie/SGP en het CDA (alleen de handtekening van de fractie van GroenLinks-PvdA ontbrak) vinden het onderwerp té belangrijk om daar nu rücksichtslos de stekker uit te halen. ,,Eén op de vijf mensen wordt dement en 74% van de mensen met (beginnende) dementie woont thuis en is aangewezen op ondersteuning vanuit de gemeente’’, stellen de indieners van de motie.

OVERBELAST Ze wijzen er ook op dat Leusden in 2020 550 inwoners met dementie kent. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren zal oplopen tot zo'n 1.200 in 2040. Daarbij komt dat 52% van de mantelzorgers (familieleden, kennissen of buren die vrijwillig zorg verlenen) ‘tamelijk belast of overbelast’ is. 

Ook zeggen de opstellers van de motie dat de gemeenteraad de ambitie heeft om het Keurmerk Dementievriendelijke Gemeente te behalen. Dan is het onder meer nodig om ‘mantelzorgers te ondersteunen in de zorg voor hun naaste met dementie’. In de begroting van 2020 staat letterlijk genoteerd dat de gemeente, samen met partners ‘aan de lat staat’. Dat wil zoveel zeggen als dat beiden verantwoordelijkheid nemen voor het onderwerp. ,,Nu te stoppen is geen uiting om ‘samen aan de lat te staan’, constateren de indieners van de motie. 

GESTOPT Lariks, het uitvoerende orgaan van de gemeente op het gebied van zorg & welzijn, is volgens de indieners per 1 juni al gestopt met het faciliteren van matches tussen vrijwilligers en mensen met (beginnende) dementie. ,,Door dit stoppen komt het verlenen van het Keurmerk in gevaar’’, aldus de motie. Dit terwijl het project kan rekenen op een breed draagvlak van vrijwilligers. 

Tenslotte overwegen de indieners van de motie dat ‘het niet meer begeleiden van deze vrijwilligers een verkeerd signaal is in het streven om mensen met dementie langer te laten meedoen’. Alleen de fractie van GroenLinks-PvdA onthield steun aan de motie. Waarschijnlijk om partij-politieke redenen. De motie keerde zich namelijk tegen het beleid van de (eigen) wethouder Erik van Beurden. Die verweerde zich nog wel door te zeggen dat hij op het besluit om te stoppen niet meer terug kon komen. ,,Maar we kunnen wel kijken of we een oplossing kunnen vinden. Misschien kan het allemaal iets bescheidener.'' Marcel Sturkenboom (GroenLinks-PvdA) meende dat de wethouder daarmee al voldoende duidelijk had gemaakt dat hij zijn best zou doen de gevolgen van de bezuiniging te beperken. ,,Daarom is deze motie wat ons betreft overbodig'', aldus Sturkenboom. 

PROJECT In het Maatjesproject worden vrijwilligers gekoppeld aan mensen met beginnende dementie. (,,Het gaat om mensen die nog geen zorgindicatie hebben'', lichtte initiatiefnemer Hennie Caarels donderdag toe). De vrijwilligers worden daarbij tot nu toe gesteund door de professionals van de Lariks. Volgens de motie zou de inzet van beroepskrachten ten behoeve van het project ongeveer 4 uur per week bedragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie